Încă un pas important spre obținerea de fonduri europene pentru remeandrarea Jijiei

Vineri a avut loc o videoconferință la care au participat reprezentații A.N. ”Apele Române”, A.B.A Prut-Bârlad și proiectanții care se ocupă de elaborarea documentelor pentru obținerea finanțării proiectului „Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia’’. 

Scopul întâlnirii a fost de a stabilii ultimele detalii după emiterea avizului Comisiei Teritoriale Moldova de Avizare a Documentaţiilor de Evaluare a Stării de Siguranţă în Exploatare a Barajelor și s-au discutat acțiunile de urgentare a obținerii finanțării.

 

Totodată s-a emis de către Agenția de Protecție a Mediului Iași ghidul privind întocmirea Raportului impactului de mediu.

 Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a propus un proiect spre finanțare din fonduri europene pentru “Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apa Jijia’’, realizat prin măsuri care asigură eficacitatea intervenţiilor de prevenire a inundaţiilor sub forma infrastructurii verzi, fiind vorba despre măsuri de remeandrare a albiilor, prin crearea unor coridoare verzi care să ofere „mai mult spațiu pentru râuri”.

Prin proiectul de “Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia’’ se vor efectua următoarele investiții:

1. O acumulare nepermanentă de mici dimensiuni pe cursul de apă Buhai, în vederea apărării împotriva inundațiilor a orașului Dorohoi și a localităților din aval (Broscăuți și Slobozia).

2. Măsuri de amenajare stabilizare a albiei;

3. Măsuri de realizare a conexiunilor între cursul de apă Jijia regularizat și meandrele acesteia.

Proiectul propus spre finanțare din fonduri europene POIM Axa 5 - “Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia’’ este foarte important deoarece pagubele provocate de cursurile de apă Buhai și Jijia în zona Dorohoi, județul Botoșani și aval ca urmare a inundațiilor din anii 2005, 2006 si 2010 au fost colosale. În acești ani, când au avut loc dezastre cauzate de precipitațiile abundente, bilanțul este următorul: 7 persoane decedate, 1.075 persoane evacuate, 300 gospodării și 400 anexe gospodărești inundate, 470 hectare terenuri arabile, 500 hectare de pășuni, 30 km drumuri, 11 poduri și podețe distruse, 25 agenți economici, 10 instituții publice afectate.

Valoarea totală a proiectului este de 150 milioane de lei cu T.V.A.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ultima oră! Alexandru Huțuleac, interlopul care a lovit cu sabia un polițist de la trupele speciale, arestat în Norvegia!

astăzi, 20:40

Alexandru Huțuleac, interlopul care l-a tăiat cu sabia, în 2017, pe polițistul Dan Ciprian Sfichi, a fost prins și arestat în Norvegia. "La data de 17 iunie 2025, în urma...

Salarii uriașe pentru angajații unei agenții care funcționează degeaba. Directorul are un salariu de peste 20.000 lei lunar și nu are nicio activitate!

astăzi, 20:00

De aproape un an Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor funcționează degeaba. S-a ajuns în această situație, după ce Mi...

Speranțe năruite în cel mai cumplit mod. A fost găsit trupul neînsuflețit al lui Vlad: ,,Este o veste greu de acceptat”!

astăzi, 19:06

Claudiu – Vlad, tânărul de 33 de ani, din localitatea Victoria, comuna Stăuceni, a dispărut pe 26 aprilie și de atunci o întreagă comunitate s-a mobilizat î...