Încă o finanțare europeană deturnată la Botoșani. „Firmele lucrează cu profituri foarte mari” (video)

Administrația municipiului Botoșani renunță la proiectul de extindere și modernizare a sistemului centralizat de termoficare, în urma a trei licitații eșuate și a creșterii costurilor de execuție, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Finanțat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2015-2020, proiectul vizează reabilitarea rețelelor termice secundare din cinci ansambluri de locuințe și racordarea la rețeaua Modern Calor SA a cel puțin 20 de instituții publice din municipiu, printre care mai multe unități de învățământ, unități de cultură sau spitale.

Potrivit primarului, neprezentarea constructorilor în cele două sesiuni de depunere a ofertelor a determinat riscuri majore privind respectarea termenului de implementare a proiectului. O altă problemă este că bugetul local nu poate asigura cofinanțarea investiției.

„Din păcate, nu mai putem închide proiectul cu termia. După trei licitații, am tras concluzia că nu mai putem duce la bun sfârșit acest proiect. Pentru această finanțare am cerut oferte din piață. Licitație în valoare estimată de 80 de milioane de lei. Fonduri europene în valoare de 53 de milioane de lei, cu alte cuvinte cofinanțarea de la bugetul local 27 de milioane de lei, bani pe care nu îi avem. Termenul de implementare foarte scurt. Din ceea ce ne-au transmis operatorii economici ar fi nevoie de aproximativ 14 luni de zile, iar termenul de implementare al proiectului este foarte scurt și nu mai putem duce la bun sfârșit această licitație, pe care de altfel am desfășurat-o de încă două ori. De la licitație la licitație – la ultima nici nu s-au prezentat agenți economici – a trebuit să indexăm valorile, pentru că s-au scumpit materialele de construcții, pentru că nu a fost interes”, a afirmat Cosmin Andrei.

Primarul consideră că principalul motiv pentru care proiectul nu mai poate fi implementat este că firmele specializate din Botoșani s-au orientat spre licitații mai profitabile.

„Firmele lucrează cu profituri foarte mari în acest moment, pentru că sunt foarte multe lucrări. Municipiul Botoșani are licitații în valoare de 85 de milioane de lei astăzi. Și atunci este o ofertă mai mare decât cererea de pe piață și de aici posibilitatea operatorilor economici de a căuta licitații foarte avantajoase și nu și-au îndreptat privirea către municipiul Botoșani, care poate avea o cotă mai mică de profit la licitațiile anterioare”, a adăugat Andrei.

Situația este similară cu destinul proiectului de modernizare a infrastructurii de tramvai, la care Primăria a renunțat, la începutul acestui an, din aceleași considerente. Valoarea finanțării obținute pentru proiectul respectiv a fost de 180 de milioane de lei, fonduri europene.

 

 

Spune-ne opinia ta