În plină caniculă, o comună din Botoșani a rămas de zece zile fără apă. „Este inuman”

În plină caniculă, comuna Ungureni a rămas fără apă de zece zile, iar reprezentanții companiei publice de gestiune a rețelei, Nova Apaserv, se eschivează în explicarea situației și a posibilităților de remediere a problemei, a declarat primarul unității administrativ-teritoriale, Ilie Ivanache.

Potrivit acestuia, localnicii fac cozi la fântânile și puțurile existente, însă resursa este limitată, pe fondul secetei generate de temperaturile crescute. Comuna s-a mai confruntat cu sistarea alimentării cu apă fără notificare în prealabil, însă contextul actual a adus locuitorii la limita răbdării. Sunt afectați în mod deosebit persoanele bolnave și vârstnicii, care imploră ajutor pentru a avea o minimă rezervă de apă pentru uz casnic.

„Situația este deosebit de gravă. Afară sunt peste 30 de grade, canicula și seceta sunt greu de suportat, mai ales că au trecut atâtea zile. Nu avem avarii locale, nu avem nicio explicație din partea companiei, toți cei care am sunat, inclusiv eu, suntem pasați de la unul la celălalt, nu ni se spune nici care este problema, nici când ar putea fi rezolvată. Oamenii sunt disperați. Văd mereu cozi la fântâni, dar apa este puțină, e un adevărat război pentru supraviețuire. O bătrână de aici, bolnavă săraca, abia se poate deplasa, ruga niște vecini să o ajute să ducă niște apă acasă. Este inuman. Ni s-a mai întâmplat să rămânem fără apă, dar câte două-trei zile, nu aproape două săptămâni. Probabil că cei de la Nova nu au destui angajați, dar situația este una critică, e o urgență, ar trebui să se facă ceva. Sunt 1300 de familii afectate”, a afirmat edilul.

Administrația locală recunoaște că lipsa de investiții este cauza principală a disfuncțiilor rețelei de apă și canalizare. Conductele sunt vechi, iar între localitățile Ștefănești și Trușești se înregistrează și o pierdere masivă, o articulație fisurată a sistemului de țevi conducând la formarea unui adevărat bazin, rămas fără utilizare.

„O soluție pentru ca toată rețeaua aceasta să funcționeze este ca asociațiile și primăriile să pună umăr la umăr și să înlocuiască toate conductele cu probleme, începând cu cele mai vechi și degradate segmente. Știu că este un proiect câștigat de Nova pentru modernizarea sistemului, însă până la implementarea lui, oamenii se chinuiesc. Vara sunt cele mai frecvente întreruperi de alimentare, dar acum chiar nu mai înțeleg lipsa intervenției și a urgentării”, a adăugat Ilie Ivanache.

Managerul operațional al Nova Apaserv, inginerul Romeo Obuf, a declarat că nu deține toate informațiile cu privire la situația în cauză, fiind în concediu. El a spus, totuși, că e posibil ca sistarea să fi avut loc din pricina unei avarii produse în localitatea Cucuteni, pe care angajații companiei au remediat-o sâmbătă seară.

„A fost o avarie la Cucuteni, s-au închis niște conducte, stânga-dreapta, pentru a se putea lucra acolo, de aceea a rămas și Ungureni fără apă. Ieri la ora 19:00 s-a reluat pomparea, pentru ca Trușești să aibă apă, cred că are acum sau va avea în cel mai scurt timp și Ungureni. Asta e tot ce știu, nu am fost în teren, pentru că sunt în concediu”, a precizat Romeo Obuf.

Cu privire la această explicație, edilul Ilie Ivanache a relevat că, duminică dimineață, a fost informat că problema urma să fie soluționată în jurul orei 9:00. La ora scrierii prezentei, furnizarea apei nu a fost reluată. În plus, oficialul a arătat că reprezentanții Nova Apaserv se eschivează și chiar deformează realitatea, pentru a scuza tărăgănarea.

Primăria comunei Ungureni lucrează la mai multe proiecte pentru extinderea rețelei de apă în localitățile Mîndrești, Călugărenii Vechi și Călugărenii Noi, respectiv pentru realizarea unei rețele de canalizare în Ungureni, Sapoveni și Epureni, însumând circa 2300 de beneficiari. Până în toamna acestui an, proiectele ar urma să fie implementate, costurile totale ridicându-se la 3 milioane de euro. Primele racordări din comuna Ungureni au fost realizate în anul 2004, moment din care, până în prezent, au fost investiți aproximativ 1,7 milioane de euro în rețeaua existentă.

Edilul-șef al unității administrativ-teritoriale a precizat că bazinul de apă alocat celor opt localități componente are o capacitate de 500 de metri cubi, „foarte puțin, având în vedere creșterea consumului pe timp de vară”. De asemenea, ponderea încasărilor raportată la finele anului 2020, pe această linie, este de 80%.

 

Spune-ne opinia ta