Haos în Consiliul Local. Aleșilor le-au trebuit peste două ore de contre și atacuri să aprobe bugetul

Haos în Consiliul Local. Aleșilor le-au trebuit peste două ore de contre și atacuri să aprobe bugetul

A fost haos total în ședința de Consiliu Local al municipiului Botoșani, miercuri, în privința procedurii de votare a bugetului local pentru anul 2020. După contre care s-au menținut mai bine de două ore, consilierii au aprobat proiectul de hotărâre.

Potrivit proiectului de hotărare privind repartizarea bugetului în acest an și estimarea evoluției acestuia până în 2023, „bugetul local al municipiului Botoșani pe anul 2020 se stabilește la partea de venituri în sumă de 186.531.130 de lei, ia la partea de cheltuieli în sumă de 197.331.130 de lei”, cu un deficit în sumă de 10,8 milioane de lei.

Bugetul a fost publicat în urmă cu două zile, cu toate că, potrivit Codului Administrativ, acesta trebuia să fie disponibilizat publicului cu minimum șapte zile înainte de supunerea la vot.

În acest sens, o interpelare a avut Cosmin Andrei, viceprimar social-democrat al municipiului, cel care a adus și un amendament bugetului.

Avem o discuție care se referă la buget, discuție care trebuia inclusă într-o etapă de transperanță decizională, care a lipsit anul acesta de la Primăria Botoșani. A lipsit cu desăvârșire. Nici într-un an nu a fost această lipsă de transperanță în administrația publică pentru cel mai important proiect, cel de buget. Dacă în alte municipalități s-au făcut dezbateri, chiar în modalități inedite, prin transmisii pe internet, ședințe publice, la municipiul Botoșani s-a publicat bugetul cu două zile înainte”, a spus Cosmin Andrei.

Au necesitat două ore de dezbatere, nervi, ironii, atacuri și replici acide schimbate între cele două tabere, dar și o procedură de votare în care bugetul în formă inițială a picat, cei 12 consilieri PSD, care dețin majoritatea în CL, votând împotrivă.

„Tot ceea ce faceți aici este pentru a bloca și a îmbrăca într-un ambalaj strălucitor blocarea bugetului municipiului Botoșani”, a precizat Flutur, după ce bugetul în formă inițială a fost respins în plen.

Astfel, consilierii au aprobat bugetul cu amendament. Cei 12 consilieri PSD au votat pentru. Consilierii PNL Eugen Ţurcanu, Cătălina Lupaşcu, Maricel Maxim, Andrei Amos și Gabriel Alecsandru şi nu au participat la vot. Tot din tabăra liberală, Octav Paul s-a abținut la vot, ceilalți votând împotriva bugetului în forma cu amendamentul lui Cosmin Andrei.