Grup de lucru înfiinţat pentru sprijinirea fermierilor care doresc să îşi înfiinţeze abatoare

Proiectul ministrului agriculturii, Petre Daea, de a sprijini fermierii prin înfiinţarea de abatoare de capacitate mică, în special în mediul rural, prinde contur. 

În acest sens, astăzi, la iniţiativa senatorului Lucian Trufin, prefectul Dan Şlincu a organizat o şedinţă tehnică la care au participat reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în autorizarea şi apoi monitorizarea acestor obiective: conducerea Direcţiei Agricole şi a Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Direcţiei de Sănătate Publică şi a Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a Serviciului de Gospodărire a Apelor şi a Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu precum şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

“În calitate de senator al judeţului Botoşani şi secretar al Comisiei de Agricultură din Senat, înţeleg că doar printr-o bună colaborare între noi şi instituţiile deconcentrate, deci între legislative şi executive, putem crea cadrul propice pentru a susţine dezvoltarea mediului rural botoşănean. Susţin abatoarele de capacitate mică, acestea fiind o soluţie pentru fermierii mici şi mjlocii, crescători de animale din judeţ, creând totodată bazele pentru realizarea unui lanţ scurt între fermieri şi consumatori la nivel local şi judeţean”, a spus senatorul Lucian Trufin.

Înfiinţarea acestui tip de abatoare poate fi realizată prin finanţare europeană în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole”. Prin această măsură, beneficiarii pot obţine o finanțare europeană de 50%, sau chiar de 70% în cazul cooperativelor agricole.

“Ne dorim ca prin intermediul acestui grup de lucru să punem la dispoziţia celor interesaţi toate informaţiile dar şi sprijinul necesar în promovarea lor. În această idee, va fi elaborate un ghid în care vor fi detaliate toate documentele şi etapele necesare accesării acestui tip de investiţie, începând de la cererea de finanţare şi până la autorizări şi avize”, a declarant prefectul Dan Şlincu.

Din punct de vedere tehnic, un abator poate procesa, în medie, trei bovine sau 20 de caprine/ ovine/ suine, însă pentru realizarea lui suint necesare îndeplinirea condiţiilor de apă curentă, energie electrică, canalizare sau fosă septică bicamerală. Valoarea estimativă a echipamentului necesar variază între 55.000- 100.000 de euro.


Cancelaria Prefectului

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...