Concedierile de la stat, o realitate. Cum se va decide ce bugetari vor fi daţi afară?

Anul 2025 a adus stagnarea pensiilor şi salariilor, dar şi măsuri de austeritate precum concedierile de la stat.

Mai exact, Kelemen Hunor s-a referit la anunţul făcut de președintele Senatului, Ilie Bolojan, legat de desfiinţarea a peste 200 de posturi în instituţia sa. Politicianul a vorbit deschis despre situaţie, recunoscând că schemele de personal sunt supradimensionate în toate ministerele.

Concedierile de la stat, o realitate a României, în 2025

Anul 2025 a adus stagnarea pensiilor şi salariilor, dar şi măsuri de austeritate precum concedierile de la stat. Guvernanţii se plâng ca numărul de bugetari este mult prea marei pentru România, dar şi comparativ cu alte state europene. Nu mai puţin de 1,3 milioane de angajaţi sunt în sistemul de stat, conform celor mai recente date.

Unul dintre politicienii care a reacţionat după anunţul lui Ilie Bolojan referitor la desfiinţarea a mai multor posturi este Kelemen Hunos.

“Dacă ne uităm la anumite instituții, da, sunt supradimensionate (schemele de personal) și la Senat, și la Cameră, și la consiliile județene, și la aproape toate ministerele, toate agențiile, toate instituțiile. Poți să reduci, dar trebuie să faci această reducere discutând cu oamenii, venind cu niște criterii, cu niște principii și trebuie să vezi de ce ai nevoie.

Ai nevoie, de exemplu, la o instituție, la Direcția de Comunicare, de 11 oameni care nu comunică de ani de zile cu publicul? Deci, din acest punct de vedere, după o analiză, trebuie să mergi în această direcție, dar discutând cu oamenii", a declarat liderul UDMR.

Mai mult, concedierile de la stat ar trebui să fie făcute în funcţie de anumite criterii de restructurare şi să se ţină cont de instituţie. De asemenea, Kelemen Hunor consideră că trebuie să existe discuţii cu fiecare angajat în parte şi să se facă o selecţie.

"Nu poți să faci restructurări din pix. Acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat, în fiecare instituție. Sunt consilii județene care lucrează cu 60 - 65 de oameni. Sunt alte consilii județene unde sunt peste 100 de angajați, chiar mult peste 100.Sunt direcții în ministere aproape similare și cu responsabilități foarte asemănătoare unde, într-un minister, sunt 40 - 50 de oameni într-o anumită direcție, iar în ministerul celălalt sunt 10 - 12 oameni.

Deci, trebuie o analiză și cred că fiecare șef de instituție, fiecare ministru, fiecare președinte va face o analiză. Și acest lucru nu poți să-l faci de la o zi la alta", a explicat el.

Bugetul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vecinii pregătesc „Zona Liberă Suceava” pentru atragerea de investitori, cum va afecta Botoșaniul!

astăzi, 10:35

Gheorghe Șoldan a precizat că în contextul necesității dezvoltării economice a județului Suceava, a inițiat la nivelul instituției pe care o conduce demersurile pentru înființarea...

Iftime, atac direct la Georgescu. Cum ar vrea să fie președintele României: ”Să fie unul de 25-30 de ani care să vină!”

astăzi, 09:55

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a vorbit despre Călin Georgescu, cel care a câștigat primul tur de scrutin al prezidențialelor, alegeri anulate de Curtea Consti...

Memoria zilei: Mitropolitul născut în Botoșani cu studii la Sorbona, membru al Academiei Române! (Foto)

astăzi, 09:32

Se împlinesc astăzi 116 ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai bui teologi ai României, născut la Botoșani. Mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe Române (188...