CNSC poate desemna un câștigător al licitației pentru Teatrul „Eminescu”. Cosmin Andrei: „Nu pierdem finanțarea europeană, e sigur 100%”

CNSC poate desemna un câștigător al licitației pentru Teatrul „Eminescu”. Cosmin Andrei: „Nu pierdem finanțarea europeană, e sigur 100%”

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) poate desemna un câștigător al licitației privind atribuirea lucrărilor de reabilitare a Teatrului „Mihai Eminescu”, după ce asocierea de firme Conest – Otis Star Grup din Iași a obiectat decizia Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) de descalificare a acesteia. „Nu pierdem finanțarea europeană, e sigur 100%”, susține primarul Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, municipalitatea dispune de suficient timp pentru a organiza o nouă licitație pentru desemnarea unui constructor, în cazul în care CNCS respinge contestația.  

„Organizăm o altă licitație cu termene de finalizare mult mai scurte decât în cea anterioară, motivat de faptul că avem toate răspunsurile la clarificări, în ceea ce privește aspectele tehnice. Avem contractul de finanțare valabil până în 2023 decembrie, iar proiectul tehnic este realizat. Nu avem nevoie de o perioadă de timp pentru licitații, respectiv contractarea proiectului. Dar până a ajunge acolo, cel mai important aspect este că așteptăm decizia CNSC, care poate stabili un câștigător. Și să emitem ordinul de începere a lucrărilor, această decizie a CNSC fiind una executorie, chiar dacă nu este definitivă. Deci putem semna ordinul de începere a lucrărilor. Suntem în perioada celor 20 de zile de contestație în sarcina CNSC, am transmis punctul de vedere al Primăriei, care să îi ajute pe cei de acolo să ia o decizie și așteptăm răspunsul. Dacă răspunsul este negativ, în paralel, demarăm imediat licitația”, a declarat Cosmin Andrei.

El a precizat că reluarea licitației presupune respectarea următoarelor termene: trei zile pentru încărcarea documentelor pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o perioadă de publicitate de 20 de zile, 90 de zile pentru evaluarea ofertelor.

„Dincolo de acest termen, care este conform legilor în vigoare, există timpul suficient ca un constructor să se mobilizeze să finalizeze această lucrare. Nu suntem ca în alte situații care ar trebui să contractăm servicii de proiectare și așa mai departe. Avem toate documentele pregătite”, a spus primarul.

„Eu sunt încrezător că emitem ordinul de începere a lucrărilor dacă CNCS dă răspuns afirmativ celui care a depus contestația”, a adăugat oficialul, menționând că CNSC poate prelungi termenul de deliberare cu până la 10 zile, în contextul unei „avalanșe de contestații” adresate organismului.

„Nu pierdem finanțarea europeană, e sigur 100%. Sunt mai multe aspecte. Finanțarea nu presupune reabilitarea întregului imobil. Finanțarea reprezintă 16 milioane de lei din 36, un procent destul de mic. Restul banilor sunt sau vor fi din bugetul local. Cu alte cuvinte, acești 16 milioane de lei reprezintă 40% din lucrări, 40% din gradul de realizare. Dacă mergem invers, de la 2023 decembrie, 40% din lucrări pot fi făcute în câteva luni și decontate, oricum restul banilor sunt din bugetul local și pot fi cheltuiți după luna decembrie 2023, asta este singura regulă. Întâi cheltuim banii europeni, lucrarea este împărțită pe doi ani, un calcul arată că, dacă începem lucrările în iulie 2023, avem timp să epuizăm finanțarea europeană. Dacă era toată suma pentru reabilitare din fonduri europene, da, aveam o oarecare presiune”, a afirmat Cosmin Andrei.

Trei grupări de firme au depus oferte pentru reabilitarea Teatrului: asocierea Conest SA –  Otis Star Grup SRL Iași, cu trei subcontractanți (SC Imeco SRL Iași, SC Clima Therm Center SRL Iași și SC Cleemann Lift Ro SRL București), asocierea D&D Construct SRL Botoșani – SC Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj Napoca, cu trei subcontractanți (SC Intelitech Group SRL Botoșani, SC Meridian SRL Botoșani și SC Sigma Instal Gaz SRL Botoșani) și asocierea SC Sud Est Costruct SRL București – SC Romconstruct Holding Grup SA București –  SC IGV Construct & Consulting SRL București – SC Low Consulting M&A SRL Botoșani – Meșteri Pricepuți SRL Jilava, cu șase subcontractanți (SC Lift Service SRL Suceava, SC Art & Consulting Engineering SRL București, SC Netcom Activ SRL Suceava, SC CMV Quality Instal SRL Craiova, SC Eliena Epcon SRL Dorohoi, SC Quad Still Paint SRL București).

Două dintre oferte au fost respinse de comisia Primăriei, în temeiul unor erori tehnice. Cea de a treia a fost declarată câștigătoare, dar a fost refuzată de Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), care supervizează licitația.

 

Spune-ne opinia ta