Care sunt criteriile dupa care se vor stabili salariile bugetarilor?

Sistemul de coeficienti din grila Legii unitare de salarizare va fi reformat, "prin trecerea la salarii nominale", iar salariul pentru fiecare post va fi determinat de nivelul incadrarii pe grade a acelui post, de experienta, capacitatea de luare a deciziilor, contacte si creativitate.

Reprezentantii Bancii Mondiale au transmis Ministerului Muncii criteriile care vor sta la baza ierarhizarii angajatilor care lucreaza la stat, cu specificatia clara ca "sistemul de coeficienti va fi reformat, prin trecerea la salarii nominale", iar "clasificarea posturilor va include categorii de posturi si grade pe baza responsabilitatilor aferente acelor posturi, in vederea asigurarii platii egale pentru munca egala".

Cele opt criterii in functie de care se vor stabili salariile angajatilor din sistemul bugetar sunt: responsabilitatea de supervizare si management, capacitatea de luarea deciziilor, nivelul de supervizare a activitatii proprii, complexitatea muncii, contacte, creativitate, nivelul de cunostinte/pregatire si experienta.

"In cazul supervizarii, aceasta presupune sprijinirea personalului mai tanar si lipsit de experienta si implica repartizarea sarcinilor, formarea la locul de munca, consilierea pe parcursul activitatii, verificarea preciziei, a randamentului si a respectarii timpului de lucru, iar managementul reprezinta exercitarea autoritatii, direct si prin delegati (supervizori), pentru atingerea obiectivelor conform planificarii si la nivelul calitativ cerut", se arata in documentul obtinut de NewsIn.

Nivele peste nivele

Responsabilitatea de supervizare si management este impartita pe noua niveluri. Criteriul de clasificare bazat pe capacitatea de luarea deciziilor va fi format din opt niveluri, pe treapta maxima situandu-se angajatii care "aduc schimbari majore ale procedurii sau care recomanda schimbari ale politicii sau ale legislatiei relevante in domeniu".

Nivelul de supervizare a activitatii proprii stabileste pentru functiile care se vor regasi in aceasta categorie sapte trepte de salarizare, pe prima urmand a se regasi bugetarii care indeplinesc sarcini simple sub supraveghere stricta, iar pe cel mai inalt nivel functionarii care "informeaza ministrul sau Guvernul cu privire la progresul fata de obiectivele organizatiei".

Complexitatea muncii va fi impartita pe sapte niveluri, la fel ca si cunostintele si gradul de pregatire ale fiecarui angajat de la stat.

In ceea ce priveste experienta, reprezentantii Bancii Mondiale sustin ca cele mai slab platite slujbe vor fi cele la care "nu este necesara nici o experienta pentru absolventi, dar la care asteptarile privind perioada in care va deveni competent este de doua luni".

Impartirea pe criterii de creativitate va fi clasificata pe opt grupe, in prima grupa urmand a se regasi salariatii care realizeaza "sarcini repetitive care nu necesita decat putina gandire proprie sau creativitate", iar pe ultimul nivel angajatii care pregatesc "rapoarte complexe pentru ministru, vizand o gama larga de probleme de importanta nationala, care necesita solutii originale la nivel inalt pentru adoptarea unei noi strategii sau politici".

Criteriile de clasificare in functie de contacte "vizeaza nivelul de dezvoltare si scopul contactelor personale create de ocupantul postului pe parcursul activitatii sale".

Astfel, "contactele obtinute pot insemna simpla gasire a unor date, furnizarea informatiilor, colectare bani sau date etc., dar, la un nivel mai inalt, pot implica negocieri cu organisme externe si obtinerea unor acorduri in numele departamentului, organizatiei sau guvernului", se arata in documentul Bancii Mondiale.

 


NewsIn

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...