Reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15 reprezintă o prioritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
Conform sursei citate, CCIR a organizat o întâlnire de lucru cu importante organizaţii patronale şi profesionale sectoriale din România.
Discuţiile s-au axat pe situaţia economică actuală, posibilităţile de dezvoltare şi de promovare a produselor şi serviciilor româneşti şi modalităţile de reducere a cheltuielilor publice.
Astfel, organizaţiile semnatare consideră drept prioritară reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15, precum şi redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori.
„Reorganizarea ar trebui să se realizeze pe modelul organizării Curţilor de Apel, care sunt în număr de 15, respectiv la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Alba-Iulia, Târgu Mureş, Bacău, Braşov. Se poate prelua acest model şi în cazul judeţelor, mai ales că în Constituţia României nu se vorbeşte de un anumit număr de judeţe.
Evident, acest lucru trebuie să fie asumat de către decidenţi, fiind, totodată, şi un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente şi transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiţi în economia românească”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, organizaţiile semnatare sunt: Camera de Comerţ şi Industrie a României, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), Asociaţia Brokerilor din România.
În prezent, în România există un număr de 15 curţi de apel având reşedinţele în: Alba Iulia, Bacău, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Suceava, Târgu Mureş, Timişoara.
Circumscripţia Curţii de Apel Suceava cuprinde Tribunalul Botoşani şi Tribunalul Suceava, ceea ce ar presupune ca botoșănenii să facă parte din județul Suceava.
Pe de altă parte solicitarea oamenilor de afaceri vine exact în momentul în care se lucrează la recenzarea populației României, iar o scădere dramatică a populației în cifre ar presupune ca prin aplicarea Legii Administrației Publice Locale să se treacă la o diminuare brutală a numărului de salariați plătiți de la buget.
Semnatariscrisorii prin care se cere reorganizarea administrativă a țării:
Camera de Comerț și Industrie a României
Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase ROMPAN
Federația Patronală din Industria Materialelor de Construcții din România PATROMAT
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR
Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România ANAT
Federația Operatorilor Români de Transport FORT
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă ONIV
Asociația Brokerilor din România