Consilierii județeni s-au întrunit, miercuri dimineață, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Botoșani. Ședința s-a desfășurat în format electronic, fiind transmisă live pe canalul de YouTube.
Pe ordinea de zi a fost, din nou, inclus proiectul ce prevede angajarea unei sume de bani din fondul de rezervă bugetară constituit la nivelul bugetului propriu al Consiliului Județean pentru 2025. Acești bani ar urma să ajungă la anumite Primării din județ pentru asigurarea unor utilități, și menționăm aici apă pentru adăparea animalelor, surse de energie regenerabilă și drumuri de exploatație agricolă.
La ședința ordinară din luna iunie consilierii județeni social democrați și liberali și-au aruncat cuvinte grele și acuzații serioase de natură politică din cauza repartizării sumelor de bani.
Inclus, din nou, pe ordinea de zi a acestei ședințe, Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a ținut să precizeze de la bun început că modalitatea de acordare a acestor sume de bani nu are niciun caracter politic.
„Unii primari nu au reacționat la timp, iar noi am făcut un clasament. Cu toată sinceritatea, nu are nicio legătură politică și văd că se tot aduce în discuție asta (...)”, a declarat Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Având în vedere că este o ședință extraordinară care se desfășoară în format electronic, prima dată s-au citit proiectele aflate pe ordinea de zi, ulterior fiecare consilier a spus ce a avut de spus, urmând ca la final să se facă apelul nominal pentru vot.
„Este josnic pentru un bărbat, dar mai ales pentru un președinte de Consiliu Județean”
Astfel, Raluca Vaipan, consilier județean din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani, cea care și în ședința anterioară a prezentat amendamentul grupului consilierilor social democrați, a intervenit.
Raluca Vaipan l-a acuzat pe Valeriu Iftime că ar fi imitat-o la ședința anterioară și că nu a ținut cont deloc de observațiile făcute de consilierii PSD. De aceea au hotărât să revină cu amendamentul.
„Revin cu amendamentul pe care l-am depus și la ședința ordinară anterioară. Dacă la acea ședință ați ales să mă imitați, în mod batjocoritor, gest care este josnic pentru un bărbat, dar mai mult pentru un președinte al Consiliului Județean. Mai ales, pentru că ați repus pe ordinea de zi același proiect fără să țineți cont de observațiile noastre. Am convingerea că nu ați fost atent la argumentele mele din motivarea amendamentului, fie nu ați citit cu atenție conținutul acestuia. Prin urmare, voi relua integral amendamentul așa cum l-am formulat și depus în ședința ordinară, ceea ce reprezintă un drept democratic al oricărui consilier județean (...)”, a declarat Raluca Vaipan, consilier județean din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani.
Pe lângă asta, Valeriu Iftime a fost acuzat de misoginism.
Amendamentul propus de grupul consilierilor social democrați nu prevede o diminuare a fondurilor, ci mai degrabă o alocare diferită a banilor. Mai precis, social democrații au propus ca de la unele UAT-uri să ia o parte din sumă și să o aloce altor comune.
De exemplu, Darabani primește suma de 700.000,00 mii lei, iar PSD a propus ca acest UAT să primească doar 500.000,00 mii lei. Diferența de 200.000,00 mii lei să fie acordată unei alte comune care are nevoie de sprijin în acest sens.
„Știu că sunteți misogin, ați demonstrat asta în campania electorală de anul trecut. Pe lângă faptul că sunt femeie, sunt și consilier județean, iar în baza prerogativelor conferite de statutul consilierului și în spiritul echității și transparenței în gestionarea fondurilor publice, încă nu ați răspuns la întrebarea pe care v-am adresat-o la ședința anterioară. La întocmirea acestui proiect ați ținut cont de altceva în afară de afinitățile personale și politice? Noi, grupul PSD, v-am demonstrat că necesarul de apă pentru animale este mai mare în alte comune decât cele incluse în așa-zisul proiect pilot al dumneavoastră. Mai mult, primarii din acele comune au depus documentațiile solicitate de Consiliul Județean”, a concluzionat Raluca Vaipan.
În replică, Valeriu Iftime a transmis că este etichetat foarte sever de colega din deliberativ și, în plus, a declarat că acuzațiile nefondate nu vor aduce nimănui beneficii.
„Doamna consilier, vă mulțumesc. Mă etichetați destul de sever cu misoginism, neatenție, cu vorbirea în timpul citirii documentelor. Vă răspund cu aceeași sinceritate, nu am afinități politice și nu am judecat după alte criterii așa cum insinuați. De la comuna Manoleasa, și vă pot dovedi, în aprilie am primit un document prin care ne-au cerut suma de 45.000 de roni, dar după nu au mai răspuns în niciun fel, nimeni. Ungureniul a trimis alaltăieri documentația. Sigur, nevoia de alimentare cu apă este foarte mare. Să dea Dumnezeu să fim sănătoși, să treacă proiectul, ca după aia să muncim și să putem ajuta și alte comune. Dacă ne luptăm în telefoane și acuzații nefondate nu o să câștige nimeni. În fiecare comună din județul Botoșani este nevoie de cel puțin 200.000 de roni pentru a face un bine cât de mic. Nu sunt deloc un partizan politic și nicidecum un misogin”, a declarat Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Alianță PNL și AUR în plenul CJ
Iulian Boby Buciuleac a intervenit în dezbatere, menționând în numele colegilor de partid că vor susține proiectul și vor vota împotriva amendamentului grupului PSD.
Consilierul județean de la AUR motivează alegerea și alianța cu PNL prin faptul că își doresc să vadă o aplecare a primarilor către comunitate și dezvoltarea unităților administrativ teritoriale pe care le conduc.
„Până în prezent la conducerea județului au fost PSD sau PNL, alternativ. Aici vreau să vin în completarea dumneavoastră, domnule președinte, iar noi, consilierii AUR, nu am observat o mare aplecare a primarilor din comunele vizate de acel amendament către a face ceva pentru oameni. De aceea, grupul AUR este de acord cu propunerea partidului liberal, deoarece vrem să vedem că se face ceva. Vrem să vedem că primarii se apleacă către comunitate și că fac ceva. Noi am hotărât să fim împotriva amendamentului propus de partidul social democrat”, a precizat Iulian Boby Buciuleac, consilier județean din partea AUR.
Prima dată a fost votat amendamentul. 15 consilieri au votat pentru, iar 18 împotrivă. Pentru a putea fi valabil, amendamentul trebuia să fi obținut un număr de 17 voturi pentru.
A fost votat și proiectul de sine stătător, care a fost aprobat cu un număr de 18 voturi pentru și 15 abțineri.
Care sunt comunele care vor primi bani
UAT-urile prevăzute în proiectul inițial pentru acordarea unor sume de bani pentru asigurarea utilităților amintite anterior sunt: Darabani (700,00 mii lei), Brăești (200,00 mii lei), Broscăuți (200,00 mii lei), Cordăreni (200,00 mii lei), Durnești (200,00 mii lei), Gorbănești (200,00 mii lei), George Enescu (200,00 mii lei), Hudești (200,00 mii lei), Lunca (200,00 mii lei), Pomârla (200,00 mii lei), Românești (200,00 mii lei), Todireni (200,00 mii lei), Trușești (200,00 mii lei), Vlădeni (200,00 mii lei), Vorniceni (400,00 mii lei) și Concești (200,00 mii lei).