Consilierii locali au avut pe ordinea de zi două proiecte ce prevăd neexercitarea dreptului de preemțiune pentru cumpărarea a două imobile din vecinătatea Centrului Istoric al municipiului Botoșani. Ședința ordinară aferentă lunii martie a avut loc, miercuri, de la ora 11:00.
Este vorba despre o clădire monument istoric situată în fața fostei Biblioteci și un alt imobil situat în apropierea Bisericii „Sfântul Gheorghe”. Prin acordarea votului de către aleșii locali acestor proiecte se refuză astfel achiziționarea a două clădiri ce fac parte din patrimoniul istoric.
Sute de mii de euro pentru o clădire monument istoric
Marian Murariu, consilier local din partea partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – Filiala Botoșani, a cerut clarificări cu privire la refuzarea cumpărării acestor imobile.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a motivat că suma cerută de proprietar pentru primul imobil, cel din fața fostei Biblioteci, este de 400.000 de euro și nu poate fi suportată din bugetul local. Pentru cel de-al doilea imobil se cere o astfel la fel de mare.
„La proiectul cu numărul 12 este vorba despre un imobil vizavi de fosta Bibliotecă, strada 1 decembrie, pentru care proprietarul cere o sumă de bani pe care nu cred că o putem susține: 400.000 de euro. Pentru Casa Ankele am plătit 300.000 de euro în rate, iar pentru acest imobil care este mult mai mic se solicită o sumă care în acest moment este greu de suportat de la bugetul local. Ăsta este principalul motiv, valoarea imobilului”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Marian Murariu nu s-a lăsat bătut și a ținut să îi reamintească edilului șef faptul că în campania electorală de anul trecut susținea salvarea Centrului Vechi. Astfel, alesul local a susținut că și această clădire ar merita o șansă.
„Voiați să salvați Centrul Vechi. Haideți să îi dăm o șansă și acestui imobil. Să intre în comisia de negociere, să facem o evaluare, o expertiză și poate în urma acestor proceduri va mai lăsa din preț proprietarul. Ați afirmat de mai multe ori în spațiul public că vreți să salvați Centrul Vechi și să îi redați strălucirea de altădată. Face parte din ansamblul Centrului Vechi”, a declarat Marian Murariu, consilier local din partea partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – Filiala Botoșani.
Pe lângă consilierul de la AUR a intervenit, cu o replică ironică, Marius Rogojinschi, consilier local din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani.
„Da, și mai construim câteva case de 30.000 de euro”, a precizat Marius Rogojinschi, consilier local din partea PSD Botoșani.
„Mi-am dat seama că urmează campania iar”
Vizibil enervat de intervenția colegului de la AUR, Cosmin Andrei s-a arătat nedumerit și a declarat că nu știa ce se întâmplă, dar și-a dat seama că urmează campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
„Mi-am dat seama că urmează campania iar, nu știam ce se întâmplă”, susține Cosmin Andrei.
Ulterior a adăugat că pentru acest imobil s-a votat și în trecut neexercitarea dreptului de preemțiune.
„Am votat pentru acest imobil neexercitarea dreptului de preemțiune și anul trecut, și acum doi ani. Este vorba despre imobilul fostului nostru coleg, Paul Onișa. Dacă îmi spuneți de unde să luăm acei bani, 400.000 de euro, sau credeți că reușiți să negociați, cu mare drag revenim asupra proiectului, dar așa să spunem demagogic că ne dorim să salvăm Centrul Vechi... Este vorba despre o sumă foarte mare pentru bugetul nostru”, a completat primarul municipiului Botoșani.
Cu toate acestea, Marian Murariu a arătat că și la Casa Ankele proprietarii au cerut o sumă inițială foarte mare, dar care ulterior a fost redusă la 300.000 de euro și că, poate, și de această dată proprietarii vor mai lăsa din preț.
„În primul rând, domnule primar, nu ar trebui să vă deranjeze faptul că vă adresez întrebări și să motivați că este campanie electorală. Dumneavoastră ați afirmat în spațiul public că vreți să salvați Centrul Vechi. În al doilea rând, țin să vă reamintesc că și în cazul Casei Ankele inițial proprietarii au cerut o sumă de 500.000 de euro, dar care, în timp, în urma negocierilor a fost redusă la 300.000 de euro. Este o dovadă concretă că se poate negocia foarte mult și cred că și în acest caz putem negocia foarte mult”, spune Marian Murariu.
Cele două proiecte care prevăd neexercitarea dreptului de preemțiune pentru cumpărarea acestor două imobile au trecut de votul consilierilor. Marian Murariu a votat împotrivă pentru primul proiect, iar colegii săi de partid s-au abținut de la vot.