Accesul liber al copiilor pe terenurile de sport, misiune grea pentru aleșii locali (video)

Accesul liber al elevilor în curțile și pe terenurile de sport ale unităților de învățământ din municipiul Botoșani rămâne o inițiativă departe de realizare. Cu toate că deliberativul local susține proiectul, cheia se află în curtea consiliilor de administrație (CA) ale școlilor, în sarcina cărora revine administrarea bunurilor publice date în folosință.

În ședința ordinară de vineri, consilierii municipali au fost nevoiți să revoce, din motive de legalitate, o decizie adoptată la finele lunii august, prin care se permitea utilizarea bazei materiale exterioare a unităților de învățământ și în afara programului de cursuri. Neconformitățile Hotărârii CL respective au fost aduse în atenția CL atât de către secretarul Oana Georgescu, care se ocupă de avizarea actelor normative aprobate în plen, cât și de prefectul județului, Dan Nechifor. Una dintre neregulile constatate este schimbarea destinației terenurilor de sport ale unităților de învățământ fără avizul Ministerului Educației. În plus, dreptul de administrare a fost transmis către unitățile de învățământ încă din anul 2017.

Un nou proiect pentru liberul acces pe terenurile de sport

Pe de altă parte, consilierii locali USR au inițiat un alt proiect de hotărâre, care ar corecta derapajele legale semnalate de juriștii Primăriei și ai Instituției Prefectului.

Avem o inițiativă dorită de majoritatea botoșănenilor, încă nu am întâlnit botoșănean care să fie împotrivă. Avem o inițiativă votată de 19 consilieri din 22 prezenți, din toate partidele politice. Avem UAT-uri ca Arad, Sibiu, Ploiești, Iași, Buzău, Făgărași, dar și Sectoarele 1, 2, 5 și 6 din București care au implementat deja un astfel de proiect care reglementează accesul copiilor pe terenul de sport al școlii. Toate aceste 10 UAT-uri au primit aviz de legalitate pentru implementarea proiectului. Avem voința botoșănenilor, avem voință politică, există în mod clar la nivel național și soluții juridice. Drept pentru care, domnule primar, solicit în cel mai serios mod posibil, să convocați o ședință cu juriști ai Primăriei, un reprezentant al Inspectoratului Școlar, un reprezentant al Prefecturii și câte un reprezentant al fiecărui partid politic prezent în Consiliul Local, să punem mâna să găsim soluțiile juridice, ca să dăm și noi botoșănenilor ceea ce își doresc și ceea ce fac alte zece UAT-uri din țară.

Nu vreau să pierdem timp și să tergiversăm un asemenea proiect de peste șase ani, așa că am depus, împreună cu colegul Marcel Gheorghiță, un proiect de hotărâre pentru modificarea HCL 261/2017 astfel încât să intrăm în legalitate. Proiectul a fost făcut de către juriștii cu care ne-am consultat, nu garantăm că este perfect, pentru că am primit adresa Prefecturii extrem de târziu și a trebuit să lucrăm la foc automat. Dar am ținut morțiș să facem demersurile, ca să ne mișcăm cât de repede posibil. Sunt convinsă că, dacă zece prefecți din țară și-au dat avizul pe un proiect, cu siguranță suntem capabili, cu atâția juriști, să găsim o soluție. Proiectul depus astăzi modifică Hotărârea 261 și Regulamentul, astfel încât să eliminăm cele două obiecții ale domnului prefect”, a spus Raluca Ștefania Curelariu.

Demersul este susținut și de către consilierul liberal Eugen Țurcanu, care atrage atenția pe necesitatea accesului liber al copiilor.

„Am acceptat să fiu coinițiator al acestui proiect, doar să aibă sprijin politic și să treacă. M-am pus în pielea copilului care eram acum 38 de ani. Am fost tot timpul pe aceste terenuri de sport. Era voie să mergi pe terenul școlii, se permitea, paza te trăgea de ureche dacă exagerai cu devastarea bunurilor. Toată poveste este următoarea: (...) nu atât domnul prefect a dat aviza de nelegalitate, acesta fiind pasul 2, al Prefecturii, ci noi am avut în mână, și am tăcut toți, viza de nelegalitate a doamnei secretar general al UAT Botoșani. Iar acum domnul Cosmin Andrei, cu lacrimi de crocodil, plânge că acest proiect nu a trecut de prefect. Dar doamna secretar ne-a dat un referat de vreo 3-4 pagini despre care nu a spus nimeni nimic, doar am luat la cunoștință. Nu se poate o comunitate să se dezvolte și să împiedicăm copiii să meargă pe terenul de sport, parcă suntem nebuni. Nu toți avem vile și case, să stea copiii în curte, să se joace”, a spus Eugen Țurcanu.

Decizia se află în mâinile consiliilor de administrație

Totuși, chiar dacă Hotărârea CL din 2017 privind darea în administrare a unor bunuri publice ar suferi modificări sau ar fi anulată, legislația în vigoare nu permite intruziunea altor factori decizionali decât CA în regulamentul de utilizare a acestora. Remarca a fost făcută și de consilierul Cătălin Flutur: „Problema rămâne în curtea consiliilor de administrație ale școlilor, care ar trebui să accepte Regulamentul nostru ulterior”.

În plus inspectorul școlar general al județului Botoșani, Ada Macovei, arată că atitudinea conducerii unităților de învățământ este reticentă vizavi de această inițiativă.

„Aceste terenuri sunt domeniu public, dar se află în administrarea consiliilor de administrație. Așadar, este răspunderea conducerii tot ceea ce se petrece în aceste spații, în timpul sau în afara orelor de curs. Evident că nimeni nu poate fi de acord cu liberul acces fără să-și pună un semn de întrebare. Nici eu nu susțin inițiativa, personal, pentru că libertatea acesta implică riscul distrugerii sau uzării peste limită a bunurilor. Nu toate unitățile au pază sau supraveghere video”, a spus consilierul liberal Ada Macovei.

Între timp, prefectul județului, Dan Nechifor a transmis că „soluția este în continuare la Primăria Botoșani, care are mai multe variante de lucru pentru a intra în legalitate și pentru a folosi terenurile de sport ale școlilor așa cum își doresc consilierii locali”.

 

 

Spune-ne opinia ta