Negocieri prelungite cu fermierii botoșăneni

În încercarea de a găsi soluții pentru perioada dificilă pe care o traversează fermierii, echipa de negociere cu protestatarii adunați în Piața Revoluției a avansat o serie de termene menite să mai salveze din finanțarea anului agricol ce stă să înceapă.

Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole, prefectul Dan Nechifor și deputatul Costel Șoptică, vicepreședintele comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, au purtat discuții ce au durat mai bine de două ore cu reprezentanții fermierilor, oferind explicații și variante de atenuare a impactului negativ al bugetului de pandemie pe care îl are România în acest an.

În acest sens s-a vorbit despre posibilitatea negocierii cu băncile pentru amânarea cu cel puțin un an a rambursării creditelor pe care investitorii din domeniul agro le-au accesat, găsirea unei formule de plafonare a dobânzilor la creditele agricole, permiterea accesării unor noi credite pe baza declarațiilor emise de APIA care să certifice activitatea agricolă, deblocarea unor ajutoare tranzitorii, sau accelerarea decontărilor pentru motorina consumată în agricultură în ultimele semestre ale anului trecut.

Termenele avansate de autorități pentru acești pași pornesc de pe 18 martie, derulându-se până la jumătatea lui aprilie, astfel încât să poată permite demararea campaniei de însămânțare în această primăvară.

Nemulțumirea fermierilor rămâne, însă, neacordarea despăgubirilor pentru compensarea efectelor secetei de anul trecut, ajutor ce a fost promis anul trecut, dar pe care bugetul pandemic nu-l poate asigura.

”Aveți dreptate să fiți supărați, s-a promis ajutorul pentru secetă și nu se dă. Am discutat ultima dată în februarie cu ministrul agriculturii și era optimist. Nu se știa cât, dar totuși se spune că se va da. Însă realitatea bugetară este cea care este”, le-a explicat deputatul de Botoșani, rugând fermierii să țină cont, totuși, de faptul că bugetul pentru irigații este în acest an dublu față de cel de anul trecut și că, pe termen mediu și lung, ajutoarele de secetă nu reprezintă soluții reale.  

Protestatarii au solicitat și înființarea unui fond mutual special pentru riscuri precum seceta sau mistreții, însă senatorul Costel Șoptică a explicat că demersurile necesare pentru un astfel de fond s-au blocat după ce asociațiile naționale din domeniu nu au căzut de acord asupra sumelor cu care să se contribuie. 

”O nouă întâlnire cu fermierii pentru a discuta ce soluții s-au mai găsit între timp ar putea să aibă loc pe 18 martie. Sper să putem să ajutăm, dar și să găsim înțelegere într-un an în care toate sectoarele economiei sunt afectate de pandemie”, a concluzionat Dan Nechifor, prefectul județului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime: „Mă bucur că am reușit să contribui la sprijinirea unei familii pentru care orice ajutor face diferența”! (Video)

astăzi, 13:14

„Tot ce le-a mai rămas este o comunitate unită, care nu vrea să rămână indiferentă la durerea lor și face tot posibilul să dea o mână de ajutor. Tot ceea ce vedeți &icir...

Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani, nemulțumit de sporul pentru activitatea desfășurată în zilele libere și sărbători legale!

astăzi, 11:52

Prin acțiunile desfășurate în acea perioadă s-a reușit eliminarea unei serii de pierderi. De partea pozitivă poate fi reținut faptul că angajații din sănătate au în continuar...

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...