Ziua Națională a României la Botoșani: Sute de botoșăneni cu steaguri în mâini, oficialități și aplauze pentru Garda de onoare - FOTO, VIDEO
FOTOREPORTAJ!

Frigul de afară nu i-a împiedicat pe botoșăneni să iasă cu mic, cu mare din case pentru a participa la manifestările din Centrul Vechi al municipiului, prilejuite de ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Cu tricolorul în mâini sau în piept, botoșănenii au început să se adune în Centrul Istoric începând cu ora 08.30. Câțiva copii au venit îmbrăcați în costume populare, părinții sau bunicii care îi însoțeau vorbindu-le despre însemnătatea acestei zile, care trebuie transmisă cu sfințenie din generație în generație indiferent de vremurile care sunt sau vor veni.

Oficialitățile s-au adunat în fața Palatului Administrativ și, în frunte cu prefectul Dan Nechifor și președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, s-au îndreptat către Centrul Istoric. Nu au putut rata acest moment politicienii care, aflați în plină campanie electorală, au părut mai prezenți ca niciodată, unii dintre aceștia profitând de eveniment și mergând printre oameni pentru a împărți stegulețe. 

După ce prefectul județului a primit Onorul de la Garda de Onoare formată din militari, pompieri, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali, a fost intonat Imnul României, după care un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Lucian Leonte, a oficiat un ceremonial religios.

"Ne-am rugat ieri în biserici la ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, pentru unitatea națiunii noastre, pentru că Mântuitorul Hristos a spus, rugându-se Tatălui Ceresc: precum noi așa și ei să fie una. Unitatea aceasta o aduce doar Dumnezeu, celelalte principii nu sunt realizatoare de unitate deplină, doar Dumnezeu ne aduce acest lucru. Am văzut undeva în bibliografia lui Nicolae Iorga că la cununia sa în biserică, după ce au primit pe creștet cununiile, el și mireasa, i-a spus miresei sale: "De acum înainte voi lupta mai puternic pentru unitatea Transilvanei cu România" și m-a trecut un fior pe spate citind acest lucru. Iată, în cadrul unei sfinte Taine, acest bărbat de mare demnitate al neamului românesc a înțeles că transferă lupta sa personală în familie, deci familia trebuie să lupte pentru unitatea ei în primul rând, și apoi pentru unitatea națională, unitatea etniei", a spus părintele protopop Lucian Leonte.

Au urmat alocțiunile oficialităților, dar nu au putut sa nu se facă remarcați și o parte dintre politicienii care pe 11 decembrie cer votul botoșănenilor pentru un mandat în Parlament, intervențiile lor fiind comentate de o parte dintre cetățenii aflați în public, unul dintre aceștia spunând că într-un astfel de moment politicienii ar trebui să "stea cu capetele plecate".



Prefectul județului, Dan Nechifor
, a dat citire mesajului premierului Dacian Ciloș, iar în încheiere a spus: "Din partea mea personal, având în vedere că se apropie și sfintele sărbători de iarnă, vă urez sărbători liniștite și Doamne ajută".

"De 26 de ani sărbătorim la 1 Decembrie Ziua Națională a României, moment încărcat de solemnitate și de aducere aminte a lungului șir de lupte și sacrificii ce au dus la refacerea unității românilor în interiorul granițelor. Marea Unire hotărâtă în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 poate fi considerată cea mai înălțătoare pagină a istoriei românești care a pus bazele României ca stat modern și prosper. Și chiar dacă fiecare generație își trăiește timpul ei și are propriile proiecte de viitor care depind de contextul istoric, social, economic și cultural și dacă nu uităm să valorizăm ceea ce cei dinaintea noastră au reușit să realizeze fiecare sărbătorire a zilei naționale ar trebui să fie un prilej de a da o nouă dimensiune românismului și solidarității noastre. Să ne bucurăm așadar și de acest 1 Decembrie, să ne punem laolaltă speranțele în viitor, să fim demni de statutul de români. La mulți ani România! La mulți ani români!", a fost și mesajul lui Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean.

După alocuțiuni au fost depuse coroane și jerbe de flori la Monumentul din Centrul Istoric. Unul dintre cele mai așteptate momente a fost defilarea Gărzii de Onoare, militarii și angajații din structurile MAI defilând în aplauzele sutelor de botoșăneni care au vrut să fie alături de semenii lor de ziua noastră, a ROMÂNILOR. 























































 

 

Spune-ne opinia ta