Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei: la Botoșani au fost identificate 13 focare de rabie

În ultimul an în județul Botoșani serviciile veterinare au identificat și supravegheat evoluția a 13 focare de rabie ce au avut ca sursă a virusului mediul silvatic (vulpe, bursuc) find înregistrate mortalități la 16 bovine, un câine cu stăpân, un câine comunitar.

Ziua Mondială a Rabiei (World Rabies Day) este sărbătorită în fiecare an pe 28 septembrie. A fost creată pentru a spori conștientizarea cu privire la rabie și pentru a promova eforturile de prevenire și control al bolii atât la animale, cât și la oameni. Ziua Mondială a Rabiei oferă o oportunitate de a educa oamenii cu privire la riscurile rabiei și de a sublinia importanța vaccinării animalelor de companie.

Această zi reamintește oamenilor că rabia rămâne o problemă de sănătate global semnificativă, cu sute de mii de cazuri la nivel mondial, în special în regiunile în curs de dezvoltare. În ciuda faptului că rabia este o boală mortală, este complet prevenibilă printr-o vaccinare adecvată și prin măsuri de control și supraveghere corespunzătoare.

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rabiei, organizații, autorități de sănătate public și grupuri de protecție a animalelor organizează evenimente de conștientizare, campanii de vaccinare și activități pentru a promova cunoștințele despre rabie și măsurile de prevenire. Aceste eforturi au rolul de a reduce incidența rabiei în întreaga lume și de a salva vieți umane și animale.           

Rabia este o boală virală care afectează mamiferele, inclusive oamenii. Este transmisă de obicei prin mușcăturile animalelor infectate, cum ar fi câinii, liliecii, vulpile și alte mamifere. Boala este cauzată de virusul rabic, care afectează sistemul nervos central și poate fi fatală dacă nu este tratată imediat după contactul cu un animal bolnav și înainte de debutul simptomelor.

Iată câteva informații despre rabie la animale:

Simptome: Simptomele rabiei la animale pot varia, dar pot include schimbări de comportament (agresivitate sau anxietate excesivă), salivație excesivă, paralizie musculară, jenă la înghițire, și alte semen neurologice. De obicei, animalele infectate devin mai agressive sau mai retrase manifestând un comportament anormal speciei.

Transmitere: Rabia se transmite prin contactul direct cu saliva sau alte fluide corporale ale animalelor infectate, în general, prin mușcături.

Tratament: Nu există tratament curative pentru rabie după ce simptomele au apărut. În acest context, este important să subliniem importanța vaccinării animalelor de companie și să promovăm măsurile de siguranță, precum raportarea imediată a mușcăturilor de animale la autoritățile umane și veterinare pentru a primi imediat vaccinul post-expunere, în caz de expunere la un animal suspect de rabie.

Prevenire: Principala modalitate de prevenire a rabiei la animale este vaccinarea. Vaccinurile antirabice sunt disponibile și eficiente în prevenirea bolii la câini, pisici și alte animale domestice. De asemenea, evitarea contactului cu animale sălbatice sau necunoscute și raportarea imediată a mușcăturilor de animale la autorități sunt măsuri importante de prevenire.

În România se derulează anual un program de vaccinare obligatoriu pentru animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile. Acest program contribuie la reducerea cazurilor de rabie la animale domestic și, implicit, la scăderea riscului de transmitere la oameni. Suplimentar există un program cu măsuri ce include capturarea și testarea animalelor sălbatice suspecte de rabie precum și campanii de vaccinare aeriană și la vizuină a populației de animale sălbatice (vulpe, bursuc, șacal).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alegeri în siguranță: Efectivele MAI de pe raza județului Botoșani vor fi la datorie! (Video)

astăzi, 13:50

Campaniile electorale pentru alegerea președintelui României, respectiv a alegerilor locale parțiale, din comunele Coșula și Avrămeni s-au încheiat oficial în această dimineaț...

Luni: ÎPS Teofan va sluji la o Mănăstire din județul Botoșani!

astăzi, 13:25

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi prezent în comunitatea botoșăneană la începutul săptămânii viitoare. Luni, 5 mai, Î...

Apă după un anumit program pentru mii de botoșăneni, din cauza unei defecțiuni!

astăzi, 13:01

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează consumatorii că, începând cu data de astăzi, 3 mai 2025, din cauza unei defecțiuni tehnice apărute la motorul unei pompe din cadrul stație...