Ziua de Luptă Anti- Sida marcată la Botoşani de Asociaţia Tereza. Cu ce probleme se confruntă seropozitivii

Ziua de Luptă Anti- Sida marcată la Botoşani de Asociaţia Tereza. Cu ce probleme se confruntă seropozitivii
Lipsa unui cabinet stomatologic specializat, lipsa unui psiholog care să le acorde suportul necesar, dar şi micile "frecuşuri" zilnice reprezintă tot atâtea nemulţumiri ale persoanelor seropozivite din Botoşani sau bolnave de SIDA.

Asociaţia Tereza, alături de Crucea Roşie- Filiala Botoşani şi Direcţia de Sănătate Publică, a organizat vineri o întâlnire cu membrii comunităţii botoşănene, reprezentanţi ai instituţiilor ce colaborează cu ONG-ul dar şi cu persoane seropozitive, în cadrul căreia s-a tras un semnal de alarmă în privinţa nevoilor pe care aceste persoane le au.

Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei Tereza, a povestit că dacă nu sunt probleme în furnizarea tratamentelor, apare necesitatea tratamentelor stomatologice, pentru că pacienţii cu HIV sau bolnavi de SIDA au nevoie de şi de astfel de îngrijiri.

"Nu poţi să stai cu falca umflată şi cu infecţie, trebuie să fie consultaţi de un specialist, trebuie trataţi. E greu pentru că nu avem un cabinet stomatologic specializat. Pe de altă parte, ne-ar folosi serviciile unui psiholog pentru că aceşti tineri au nevoie de suport. Mă mai ocup eu, se mai ocupă o prietenă care este psiholog şi dacă nu e suficient, merg la Iaşi", spune Carmen Alexa.


 
Foto: Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei Tereza

Statisticile aferente anului trecut arată că în judeţ sunt 229 de persoane infectate, trei cazuri cu HIV şi trei cazuri de SIDA fiind recente. 183 dintre ele beneficiază de tratament. În cinci cazuri, tratamentele nu au funcţionat, astfel că cinci botoşăneni au decedat din cauza maladiei.

Angie Straticiuc, specialist în comunicare şi reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică, spune că în fiecare dintre şcolile în care ţine cursuri de educaţie pentru sănătate explică elevilor diferenţa dintre HIV şi SIDA şi că a remarcat interesul copiilor şi adolescenţilor pentru acest subiect.
 
"Sunt foarte receptivi, mai ales în mediul rural. De ce? pentru că în urban au foarte multe informaţii, vin diverşi invitaţi la şcoli, dar în mediul rural ajungem şi noi mai rar, iar copiii nu ştiu cum să ne facă să mai stăm. Întâmpinăm dificultăţi la nivelul percepţiei a ceea ce se cheamă educaţie sexuală. Lumea nu înţelege ce înseamnă educaţia sexuală. Asta înseamnă: să ştie căile de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală. Trebuie să ştie că dacă fac sex neprotejat sunt expuşi la orice infecţie de acest gen", susţine Angie Straticiuc.
 

Foto: Angie Straticiuc, Compartimentul de Promovare a Sănătăţii- Direcţia de Sănătate Publică 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
437

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
146

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
416

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...