Ziua de Luptă Anti- Sida marcată la Botoşani de Asociaţia Tereza. Cu ce probleme se confruntă seropozitivii

Lipsa unui cabinet stomatologic specializat, lipsa unui psiholog care să le acorde suportul necesar, dar şi micile "frecuşuri" zilnice reprezintă tot atâtea nemulţumiri ale persoanelor seropozivite din Botoşani sau bolnave de SIDA.

Asociaţia Tereza, alături de Crucea Roşie- Filiala Botoşani şi Direcţia de Sănătate Publică, a organizat vineri o întâlnire cu membrii comunităţii botoşănene, reprezentanţi ai instituţiilor ce colaborează cu ONG-ul dar şi cu persoane seropozitive, în cadrul căreia s-a tras un semnal de alarmă în privinţa nevoilor pe care aceste persoane le au.

Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei Tereza, a povestit că dacă nu sunt probleme în furnizarea tratamentelor, apare necesitatea tratamentelor stomatologice, pentru că pacienţii cu HIV sau bolnavi de SIDA au nevoie de şi de astfel de îngrijiri.

"Nu poţi să stai cu falca umflată şi cu infecţie, trebuie să fie consultaţi de un specialist, trebuie trataţi. E greu pentru că nu avem un cabinet stomatologic specializat. Pe de altă parte, ne-ar folosi serviciile unui psiholog pentru că aceşti tineri au nevoie de suport. Mă mai ocup eu, se mai ocupă o prietenă care este psiholog şi dacă nu e suficient, merg la Iaşi", spune Carmen Alexa.


 
Foto: Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei Tereza

Statisticile aferente anului trecut arată că în judeţ sunt 229 de persoane infectate, trei cazuri cu HIV şi trei cazuri de SIDA fiind recente. 183 dintre ele beneficiază de tratament. În cinci cazuri, tratamentele nu au funcţionat, astfel că cinci botoşăneni au decedat din cauza maladiei.

Angie Straticiuc, specialist în comunicare şi reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică, spune că în fiecare dintre şcolile în care ţine cursuri de educaţie pentru sănătate explică elevilor diferenţa dintre HIV şi SIDA şi că a remarcat interesul copiilor şi adolescenţilor pentru acest subiect.
 
"Sunt foarte receptivi, mai ales în mediul rural. De ce? pentru că în urban au foarte multe informaţii, vin diverşi invitaţi la şcoli, dar în mediul rural ajungem şi noi mai rar, iar copiii nu ştiu cum să ne facă să mai stăm. Întâmpinăm dificultăţi la nivelul percepţiei a ceea ce se cheamă educaţie sexuală. Lumea nu înţelege ce înseamnă educaţia sexuală. Asta înseamnă: să ştie căile de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală. Trebuie să ştie că dacă fac sex neprotejat sunt expuşi la orice infecţie de acest gen", susţine Angie Straticiuc.
 

Foto: Angie Straticiuc, Compartimentul de Promovare a Sănătăţii- Direcţia de Sănătate Publică 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident cu trei mașini pe DN 29 B!

Friday, 4 July 2025

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturism...

Valeriu Iftime propune o strategie națională pentru fotbalul românesc: „Avem nevoie de atacanți! Căutați-i!"

Friday, 4 July 2025

Omul de afaceri consideră că problema fundamentală este lipsa atacanților de careu și susține că este nevoie de un plan național pentru a descoperi și forma vârfuri de atac. Finanța...

A cumpărat o mașină cu 3.000 de euro fără să știe că era căutată pentru confiscare, șofer oprit în Vama Racovăț!

Friday, 4 July 2025

În cursul zilei de joi, în jurul orei 04.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare tre...