Zi de foc pentru pompierii botosaneni!

Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale a provocat 7 incendii, în ziua de 24 martie 2011, pe raza localităţilor Cristeşti, Curteşti, Vlăsineşti, Jijia (comuna Albeşti), Dumbrăviţa (comuna Ibăneşti), Sauceniţa (comuna Văculeşti) şi Corjăuţi (comuna Hilişeu).

Tot ieri, 34 de pompieri din cadrul Detaşamentelor Dorohoi şi Botoşani, 15 poliţişti de frontieră şi 8 membri ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă Suharău au asigurat, timp de aproximativ 5 ore, supravegherea unei porţiuni din graniţa de nord a localităţii Oroftiana (comuna Suharau), deoarece pe teritoriul Ucrainei s-a produs un incendiu de vegetaţie uscată şi, din cauza vântului puternic, exista pericolul ca flăcările să se extindă la vegetaţia uscată şi o pădure de pe teritoriul judeţului.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau de construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

-obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

-obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

-informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

-realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

În ziua de 24 martie 2011, forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani au fost solicitate şi au intervenit pentru îndepărtarea unei bucăţi de tablă de pe acoperişul unui bloc din municipiul Botoşani, care a fost desprinsă de vânt şi putea să cadă în orice moment peste trecători. Intervenţia a durat mai puţin de jumătate de oră.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

Sunday, 23 February 2025

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...