De la începutul acestui an, polițiștii locali din cadrul Biroului Disciplina în Construcții au avut mult de lucru cu botoșănenii care au demarat lucrări fără a avea autorizație de construire, dar și cu cei care nu au respectat autorizația eliberată de Serviciul de Urbanism. O demonstrează verificările făcute și măsurile dispuse în baza celor constatate în teren.
În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, polițiștii locali au făcut 170 de verificări, fiind instrumentate 239 de sesizări și reclamații primite de la cetățeni, societăți comerciale, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean în Construcții, ISU Botoșani. În urma verificărilor, polițiștii locali au constatat că 58 de lucrări erau executate fără autorizație de construire.
În această categorie intră locuințe, extinderi de locuințe, recompartimentări apartamente, schimbarea destinației unor spații comerciale, anexe gospodărești, amplasare mijloace de publicitate. În alte două cazuri nu se respecta autorizația de construire. Polițiștii locali au mai stabilit că la șapte lucrări era respectată autorizația, iar la 28 nu era necesară autorizația emisă de Serviciul Urbanism.
Pentru executarea lucrărilor fără autorizație sau cu nerespectarea acesteia au fost date amenzi în cuantum total de 31.000 de lei. Documentele de control au fost trimise către Primăria Botoșani, în vederea luării deciziei menținerii sau desființării lucrărilor realizate ilegal.
Au fost întocmite și 3 documentații în vederea sesizării organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, fiind întocmite și 3 documentații în vederea sesizării instanțelor de judecată pentru neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse prin procesele verbale de constatare și sancționare a contravențiilor.
„Botoșănenii trebuie să știe că orice investiție este normal să înceapă cu solicitarea și obținerea documentelor prevăzute de legislația în vigoare. Respectarea legii îi va scuti de probleme și de costuri suplimentare”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.
Au fost identificate și trei panouri publicitare amplasate ilegal în Municipiul Botoșani, fiind întocmit referat cu propunerea de dezafectare a acestora pe cale administrativă.
Polițiștii locali au ajuns și la șapte imobile, după ce au primit sesizări că există pericolul căderii unor porțiuni de tencuială. Conducerilor asociațiilor de proprietari li s-a amintit că au obligația de a executa lucrări de întreținere și reparații la imobilele aflate în raza lor administrativă.
Totodată, polițiștii locali au verificat 73 de amplasamente unde au fost executate lucrări de intervenție la rețelele edilitare. Pentru neexecutarea la termen a lucrărilor de refacere a carosabilului sau trotuarelor au fost aplicate amenzi în cuantum de 98.700 de lei. Datele centralizate mai arată că au fost identificate 10 imobile unde s-au executat lucrări de racordare la rețeaua de canalizare fără acordul administratorului drumului.