Vrei sa intri in concediu de crestere a copilului? Vezi ce venituri ti se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei!

Statul a modificat recent legislatia privind cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului, astfel ca, in prezent, sunt luate in calcul toate veniturile realizate de parinte, nu doar salariul de pe cartea de munca.
 
In acelasi timp, fata de 600 de lei, cat era inainte, acum poti lua pana la 4.000 de lei lunar, in cei doi ani de ingrijire a copilului.
 
Daca insa 85% din veniturile lunare reprezinta o suma mai mica de 600 de lei, poti opta pentru aceasta, la care se adauga alocatia de stat pentru copiii de pana la doi ani, in valoare de 200 de lei.
 
Concret, veniturile in functie de care se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului sunt salariile, veniturile din activitati independente si veniturile din activitati agricole.
 
La capitolul activitati independente se iau in calcul veniturile din prestari servicii sau din practicarea unei meserii, cele provenite din profesii liberale (avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, architect) sau veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (brevete de inventie, desene si modele, marci de fabrica si de comert) si din drepturi de autor.
 
Asadar, daca vrei sa stai acasa cu copilul doi ani, oricare dintre aceste venituri ti se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei, cu precizarea ca suma totala lunara nu trebuie sa depaseasca 4.000 de lei.
 

Lista completa cu veniturile care intra in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului:
 
-Venituri salariale
-Venituri din activitati independente:
-Venituri comerciale: venituri din comert, din prestari servicii sau din practicarea unei meserii
-Venituri din profesii liberale: profesii medicale, avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau alte profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
-Venituri din drepturi de proprietate intelectuala: brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor.
 

Sursa: incont.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Calendarul Evaluării Naționale la clasele a Il-a, a IV-a și a Vl-a!

astăzi, 09:05

În anul școlar 2024-2025, evaluările naționale la clasele a Il-a, a IV-a și a Vl-a sunt organizate la nivel național, în conformitate cu prevederile Legii învățământulu...

Traficul De Persoane – Temă de conștientizare la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Gheorghe” din Botoșani! (Foto)

astăzi, 08:38

Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Gheorghe” din Botoșani a organizat luni, 12 mai 2025, activități de prevenire și combatere a unei reale amenințări pentru oamenii din zilele no...

Rareș Prisacariu, despre credință și copilărie: ”Eu cred că fără ajutorul lui Dumnezeu nu poți face nimic în viață”

astăzi, 08:15

Q Magazine i-a lansat regizorului și teologului Cosmin Pleșa invitația de a-l intervieva pe Rareș în „Biroul de cultură”, organizat la Muzeul Țăranului Român, despre cre...