Vinurile medicinale: Cum se prepara si de ce sunt bune
Stiri Botosani Thursday, 19 July 2012 ActualitateCa sa fii sigur ca folosesti un produs suta la suta natural si sa te bucuri de efectele lui benefice, prepara vinul medicinal in casa.
Ca sa-l prepari, ai nevoie de fructe, legume si plante si, bineinteles, de vin, rosu sau alb, de preferinta natural, netratat, fara alte adaosuri.
Vinul de leurda, recomandat mai ales persoanelor in varsta, suferinde de tuberculoza pulmonara, tuse rebela sau insuficienta respiratorie, este un tonic excelent. Intr-o jumatate de litru de vin alb se pune un pumn de frunze proaspete, de preferinta rupte si nu taiate, si se fierb cinci minute, se mai lasa alte zece minute la infuzat, dupa care se strecoara si se indulceste amestecul cu miere. Se bea dimineata, cate un paharel. Cura cu vin de leurda dureaza 14 zile.
Vinul de ceapa are efecte deosebite in tratarea tusei si, de asemenea, poate fi preparat in casa. Intr-o sticla de un litru (sa se evite plasticul) se pun 200 de grame de ceapa tocata marunt, o suta de grame de miere de albine, de preferat poliflora, si vin de tara, rosu sau alb, netratat. Amestecul se lasa la macerat, la loc caldut, timp de zece zile, dupa care se filtreaza.
Se iau cate trei-patru linguri pe zi. Preparatul combate si vindeca tusea, favorizand, in acelasi timp, transpiratia. Si copiii pot lua cate o lingurita din acest vin de trei ori pe zi, fara absolut nicio problema.
Vinul de ridiche neagra este antireumatic si se recomanda in artrite, artroza, spondiloza. Ca sa-l prepari, ai nevoie de o ridiche neagra de marime potrivita si un litru de vin alb si dulce. Se spala ridichea si se da pe razatoare cu tot cu coaja. Se lasa la macerat cu vinul timp de doua saptamani, dupa care se filtreaza si se pune in sticle.
Se bea cate un paharel dimineata, in cure de cate doua-trei saptamani. Se poate face cate o cura de vin de ridiche neagra la fiecare anotimp.
Vinul de hrean este folositor suferinzilor de astm, dar si pentru reglarea activitatii cardiace si tratarea anemiei. Specialistii spun ca este si un tonic sexual de exceptie. Intr-un litru de vin rosu adauga 15 linguri de hrean ras prin razatoarea mica. Se lasa la macerat o saptamana, apoi se filtreaza. Se ia cate o lingura, de trei ori pe zi.
Vinul de anason se recomanda mai ales pentru calmarea arsurilor stomacale. De asemenea, inlatura balonarea si te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa raceala. Intr-un litru de vin, adauga o suta de grame de seminte si 200 ml de alcool alimentar si lasa amestecul la macerat timp de zece zile. Se filtreaza si se pastreaza la rece. Se iau cate trei linguri pe zi.
Sa avem sanatate!
Silvia Holotiuc
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"
„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...
Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!
Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...
Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)
Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.29 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici