Viitura toxică din Ungaria, în Dunăre. Autorităţile ascund realitatea?

Viitura toxică din Ungaria, în Dunăre. Autorităţile ascund realitatea?

   www.romanialibera.ro

Oficialii de la Apele Române au recunoscut că substanţa toxică a intrat în Dunăre, în zona Budapesta, încă de marţi seară, dar nu au explicat convingător de ce au primit informaţia după o jumătate de zi. Scurgerea s-a produs de la un combinat de aluminiu de lângă localitatea Ajka.

Potrivit Adminis­traţiei Naţionale a Apelor Române, apa Dunării înregistra ieri, în amonte de capitala Ungariei, "o uşoară creştere a pH-ului, de la 9,1 la 9,5", în condiţiile în care valorile normale se încadrează între 6 şi 8,5, scrie Romania Libera.

Catastrofa ecologica in Ungaria: 4 persoane au murit, 120 au fost ranite

Potrivit specialiştilor, valorea crescută relevă prezenţa unor substanţe chimice alcaline, periculoase pentru mediu. În urma acţiunilor de decontaminare ale autorităţilor ungare - care au deversat 1.500 tone de substanţe neutralizante în râul Marcal, care îşi uneşte apele cu râul Raba, afluent al Dunării - substanţele nocive s-au diminuat considerabil, potrivit informaţiilor transmise Apelor Române. "Autorităţile ungare au reuşit o diminuare a pH-ului râului Marcal de la 13 la 10. Poluantul a intrat în Dunăre în cursul zilei de ieri, în amonte de Budapesta. La intrarea în România, la Baziaş, ultimele măsurători arătau ieri un pH în parametri normali, de 8,5", a precizat penrtu Romania Libera Ana Maria Tănase, purtător de cuvânt al Apelor Române.

Totuşi, ieri, în jurul prânzului, Apele Române comunicau că, până la acea oră, poluanţii nu ajunseseră în apa Dunării, pe teritoriul Ungariei. Oficialii instituţiei au revenit însă câteva ore mai târziu şi au transmis, la insistenţele României Libere, că substanţele toxice şi-au găsit totuşi drum în Dunăre, în amonte de Budapesta, încă din seara zilei de marţi. La întrebările RL, de unde întârzierea de aproape 20 de ore cu care a fost comunicat acest lucru de la Budapesta la Bucureşti, reprezentanţii Apelor Române au invocat existenţa unei posibile erori de traducere sau de comunicare. De altfel, pe tot parcursul zilei de ieri, autorităţile române s-au dovedit extrem de "atente" cu privire la modul de prezentare a informaţiilor primite de la omologii din Ungaria. De altfel, în comunicatul transmis de Ministerul Mediului, condus de ministrul UDMR, Laszlo Borbely, nu se face nici o referire la creşterea pH-ului apei Dunării în amonte de Budapesta. Creştere care ar semnala, de fapt, intrarea poluanţilor pe cursul fluviului.

"S-au evidenţiat concentraţii care au depăşit limita maximă admisă, mai ales de nichel şi cupru. Metalele grele din cauza accidentului cumulate pe concentraţiile actuale pot exacerba anumite efecte", a explicat reprezentantul WWF România, care a precizat însă că, la ora actuală, este foarte greu de estimat ce se va întâmpla.

Potrivit Greenpeace România, ieri dimineaţă substanţele deversate ajunseseră la mai puţin de 10 km de Dunăre, în zona Gyor.

Cristian Popa, reprezentant al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, a explicat ieri, pentru România Liberă, că metalele grele, odată ajunse în corpul uman, în urma consumării de peşte din ape poluate, are efecte cancerigene.

Ungurii asigura ca nu suntem in pericol!

Contaminarea generata de deversarea de noroi toxic in vestul Ungariei nu va atinge Dunarea, a dat asigurari un oficial din cadrul companiei privind apele din acest sector, Emil Jenak, miercuri seara.

"In cazul in care calculele noastre sunt bune, cand noroiul va ajunge in Dunare, contaminarea va scadea la un nivel acceptabil", a declarat pentru AFP Jenak.

Uniunea Europeana a emis, miercuri, un avertisment la adresa Ungariei. Potrivit Associated Press, UE a cerut autoritatilor maghiare sa se asigure ca noroiul rosu nu va ajunge in Dunare, poluand astfel mai multe state.

Pana acum, sute de oameni au fost evacuati din calea deversarii, cel putin patru au murit si trei alti sunt dati disparuti dupa ce torentele cu noroi le-au inundat gospodariile si au maturat tot ce intalneau in cale.

Tarile riverane Dunarii, in special Serbia, Croatia si Romania preleveaza periodic esantioane pentru a controla calitatea apelor fluviului, ingrijorate de o contaminare la scara larga.

Echipele de salvare ungare deverseaza ipsos in raul Marcal, in care s-a scurs noroiul toxic. Acest curs de apa se varsa in Raba, un afluent direct al Dunarii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni alături de copii în „Școala Siguranței Tedi”!

astăzi, 12:00

Poliţia Română este partener în programul educaţional naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, prin intermediul căruia elevii de clasa I îşi însuşesc informaţii util...

(A) Anunț - COMUNA MIHAI EMINESCU

astăzi, 11:36

COMUNA MIHAI EMINESCU titular al proiectului „EXTINDERE REȚELE DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN COMUNA MIHAI EMINESCU, JUDEȚUL BOTOȘANI”, anunţă publicul interesat asupra luării deci...

Infracțiuni la regimul rutier descoperite de polițiștii botoșăneni în urma controalelor!

astăzi, 11:35

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe strada Ștefan Luchian, un autoturism condus de un bărbat, de 56 de ani, din municipiul Botoșani. Întruc...