Centrul Europe Direct Botoșani a participat miercuri, 24 februarie, la o videoconferință online privind Conceptul Muzeului Multimedia al Diversitatii Culturale Botoșani. Conferința a fost o întâlnire cu părțile interesate, una dintre activitățile proiectului ”ROOTS- Back to Our Common Roots”, (”Întoarcere la rădăcinile noastre comune”) RO-UA, 2 SOFT/2.1./133.
Proiectul reprezintă un parteneriat având ca semnatari Municipiul Botoșani (beneficiar lider), Departamentul de integrare economică a Comitetului Executiv al Consiliului Local Ivano Frankivsk (Ucraina), Direcția de Cultură Botoșani și Centrul de dezvoltare Municipală și Regională - Centrul de resurse din Ucraina.
După o prezentare din partea partenerilor din Ucraina, Raluca Bălășcău, gazda întâlnirii, a arătat câteva din rezultatele Primăriei Municipiului Botoșani în ceea ce privește derularea proiectelor cu fonduri europene: 42 de proiecte aprobate, dintre care două proiecte cu Ucraina. Valoarea totală a proiectelor derulate de Primăria Botoșani este, la ora actuală, de peste 113 milioane de euro.
Raluca Bălășcău a mulțumit Uniunii Europene și BRCT Suceava pentru sprijinul acordat în aprobarea și finanțarea proiectului ”Întoarcere la rădăcinile noastre comune”. Apoi a făcut o prezentare a viitorului muzeu din punct de vedere tehnic, ilustrată cu o proiecție video de realitate virtuală. Domnia sa a cerut sprijinul participanților precum și a societății civile în definirea propriu zisă a conținutului pe care îl va avea viitorul muzeu, această videoconferință reprezentând o primă întâlnire.
Au luat cuvântul în continuare câțiva dintre participanții la întâlnire: Marius Rogojinschi, Manager la Teatrul Vasilache, Traian Apetrei, directorul teatrului Mihai Eminescu Botoșani, Dănuț Huțu directorul Direcției de Cultură Botoșani, Radu Humelnicu directorul Direcției Județene de Sport și Tineret Botoșani, Florentina Gheorghiță directorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.
„În cadrul proiectului se vor face scanări noninvazive în zona centrului vechi din Botoșani pentru a verifica unul dintre miturile care circulă în prezent: existența unor beciuri suprapuse pe două sau trei niveluri, beciuri de mari dimensiuni.
O următoare video conferință a fost planificată pentru sfârșitul lunii martie, în care este așteptată și intervenția societății civile în din Botoșani, în special a reprezentanților minorităților, pentru a contribui la definirea detaliată a ceea ce trebuie să cuprindă viitorul muzeu”, a declarat Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani.
Centrul Europe Direct Botoșani este pregătit să împărtășească din experiența sa în vizitarea unor localități unde aspectele multiculturalității au fost puse în evidență în mod echilibrat și armonios, în concordanță cu adevărul istoric: Sulina, Brăila, Galați, Alba Iulia din România sau Viena, Bruxelles, Anvers, Amsterdam din Europa.
Pagina de Facebook a proiectului
https://www.facebook.com/backtoourcommonroots/
Videoclip muzeu
https://www.youtube.com/watch?v=TZexCbLfKlg
Galerie foto videoconferință 24 februarie (Europe Direct Botoșani )
https://photos.app.goo.gl/oigiyfryaubj9izS9