VIDEO: Sute de fermieri au protestat simulând o înmormântare în PTF Stânca. „Am ajuns bătaia de joc a Europei!”

Aproximativ 200 de fermieri din județul Botoșani participă, vineri, la un protest desfășurat în punctul de trecere a frontierei Stânca, prin care revendică suplimentarea despăgubirilor acordate de Uniunea Europeană pentru ameliorarea dezechilibrelor de piață cauzate de războiul din Ucraina.

Acțiunea este organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Asociația Moldoovis și Asociația de proprietari „Paltinul” din Păltiniș și constă într-un marș care grupează 120 de tractoare mari și circa 100 de autoturisme.

Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că, încă de anul trecut, au fost eliminate taxele vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, ceea ce a determinat scăderea prețurilor pentru producția internă.

„Laptele nostru nu mai are preț, pentru că alții sprijină fermierii din Uniunea Europeană mult mai mult decât fermierul din România. Cerem respectul cuvenit! Am ajuns bătaia de joc a Europei! Nu se poate să fim umiliți în halul acesta, nu mai vrem umilință!”, a scandat Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis.

Fermierii au golit o cisternă de lapte în apropierea graniței, ca acțiune simbolică pentru revolta față de inechitățile comerciale și importul masiv. Un alt aspect inedit al protestului a fost simularea unei înmormântări.

„Vrem să dăm un semnal de alarmă. Uniunea trebuie să înțeleagă că și noi trăim pe acest pământ, și noi suntem membri, contribuabili. Nu putem avea condiții discreționare sau subvenții discreționare. Ne dorim să fim fermieri competitivi, la fel ca cei care sunt în Uniunea Europeană. Cred că am dat dovadă de răbdare, am dat dovadă de respect pentru vecinii noștri din Ucraina, dar iată că acele condiții ale UE de a tranzita cerealele fără taxe vamale sau de a comercializa în România fără taxe vamale ne îngroapă. Nu este corect! Vrem doar să tranziteze și să nu lase în România cerealele lor, pentru că nu fac altceva decât să blocheze cerealele noastre. Nu putem să reînființăm culturile în anul următor, stăm cu cerealele de anul trecut în hambare. Sumele acordate României au fost o umilință, picătura care a umplut paharul! Nu se poate să fim tratați așa!”, a mai clamat Ionică Nechifor.

Comisia Europeană a acordat luna trecută un pachet de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români, sumă din care țării noastre i-au revenit 10 milioane. O sumă infimă, în comparație cu pierderea de 200 de milioane de euro calculată de fermierii români.

În urma presiunilor venite din partea acestor state, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel au fost de acord cu majorarea sumelor și acordarea unui al doilea pachet de compensații, cu ponderi diferite alocate față de pachetul inițial, când Polonia a primit aproape 30 de milioane de euro, Bulgaria aproape 16 milioane de euro, iar România doar 10 milioane de euro.  

Aproximativ 10.000 de fermierii protestează vineri în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală.

 

 

 

 

 










 

 

Spune-ne opinia ta