VIDEO: IPJ Botoșani: Alegerile se desfășoară în condiții normale. Deocamdată, nu a fost întregistrat niciun incident electoral

Inspectoratul de PoliÈ›ie JudeÈ›ean (IPJ) a transmis că, pe raza judeÈ›ului BotoÈ™ani, procesul electoral se desfășoară în condiÈ›ii normale în toate cele 427 de secÈ›ii de votare, organizate în 353 de locaÈ›ii. Până la ora 12:30, forÈ›ele de ordine nu au fost sesizate sesizaÈ›i cu privire la producerea vreunui incident electoral, mai anunță instituÈ›ia.

Având în vedere contextul epidemiologic È™i amploarea activităților care sunt în sarcina Ministerului Afacerilor, aproximativ  800 de efective sunt prezente, astăzi în teren, atât  pentru asigurarea si menÈ›inerea ordinii È™i siguranÈ›ei publice cât È™i pentru prevenirea unor eventuale fraude electorale.

 

În plus, pe drumurile publice din judeÈ› sunt organizate filtre ale poliÈ›iÈ™tilor rutieri, dotaÈ›i cu autospeciale cu aparate radar pentru monitorizarea traficului.

„Precizez faptul că forÈ›ele de ordine  angrenate în misiunile de astăzi vor acÈ›iona cu profesionalism È™i celeritate pentru rezolvarea rezolvarea sesizărilor privind posibile incidente electorale È™i vor trata cu echidistanță orice sesizare, indiferent de calitatea persoanelor care sunt implicate în aceasta. Conform legii, preÈ™edintele biroului electoral al secÈ›iei de votare are obligaÈ›ia să ia toate măsurile pentru a asigura corectitudinea operaÈ›iunilor de votare È™i pentru ca alegerile să decurgă în bune condiÈ›ii”, transmite Delia NeniÈ™cu, purtătorul de cuvânt al IPJ BotoÈ™ani.

Regulile alegerilor

În afară de membrii biroului electoral al secÈ›iei de votare, de candidaÈ›i, È™i de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staÈ›iona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Persoanele care refuză să se conformeze dispoziÈ›iilor preÈ™edintelui biroului electoral al secÈ›iei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot È™i în împrejurimi poate primi o amendă între 1.500 È™i 4.500 de lei.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secÈ›iilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competior electoral se sancÈ›ionează cu amendă cuprinsă între 4.500 de lei È™i 10.000 de lei. Cu aceeaÈ™i amendă se sancÈ›ionează È™i continuarea propagandei electorale.

Au drept de vot cetățenii români care au peste 18 ani, inclusiv cei care împlinesc astăzi această vârsta.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului È™i un singur vot pentru alegerea Camerei DeputaÈ›ilor. În cadrul acestui proces electoral se utilizează Sistemul Informatic de monitorizare a prezenÈ›ei la vot È™i de prevenire a votului ilegal.

PreÈ™edintele secÈ›iei de votare poate lua măsuri ca staÈ›ionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Este interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.

Norme suplimentare în contextul Covid-19

Alegătorii È™i toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecÈ›ie stabilite în contextul pandemiei. Accesul alegătorilor în sediul secÈ›iei de votare se va face eÈ™alonat, pentru a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligaÈ›i să poarte masca de protecÈ›ie, astfel încât să acopere nasul È™i gura, È™i să îÈ™i dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secÈ›iei de votare È™i la ieÈ™ire.

Persoanele care reprezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 de exemplu, au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară, pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Infracțiuni și pedepse

Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseÈ™te cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseÈ™te cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă È™i interzicerea unor drepturi,

Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul sau fals, ori a unui buletin de vot fals.

De asemenea, tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește.

„Pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectaÈ›i legislaÈ›ia electorală È™i regulile de convieÈ›uire socială. SesizaÈ›i orice încălcare a legislaÈ›iei la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!”, este mesajul IPJ BotoÈ™ani.

 

 

Spune-ne opinia ta