VIDEO: Bogdan Cărăuşu, iniţiatorul protestelor de la Botoşani: "Dacă politicienii nu se vor retrage din protestul nostru..."

A fost nevoie de o tragedie naţională pentru ca oamenii să înţeleagă faptul că România este în pericol de a fi distrusă de politicieni! Este concluzia tristă a iniţiatorului protestelor din Botoşani, Bogdan Cărăuşu.

De mai bine de două luni, tânărul botoşănean şi prietenii lui, o mână de oameni, protestează în fiecare duminică în faţa Palatului Administrativ şi a Primăriei, scopul lor fiind apărarea valorilor naţionale. Odată cu nenorocirea care a îndoliat întreaga ţară, sute de botoşăneni au simţit revolta şi dezgustul sufocându-i şi au reacţionat ca atare.

La fel ca mii de tineri din Bucureşti, Braşov, Timişoara, Iaşi şi multe alte judeţe, botoşănenii au ieşit în stradă să-şi strige durerea.

"Am fost impresionat de ce s-a întâmplat în ultimele seri la Botoşani, dar mă aşteptam să se trezească mai multă lume. Am sesizat un soi de arhetip al botoşănenilor. Sunt oameni care sunt dispuşi să iasă atunci când suntem zece, când suntem o sută, când suntem o mie, oameni care caută să nu fie identificabili în marea masă. Este un lucru care contează foarte mult. De departe, însă, ce mi se pare cel mai important este faptul că majoritatea a fost formată din adolescenţi şi tineri. Pentru ei putem face ceva pentru a le lăsa o cale, o Românie primenită, care sângerează de 25 de ani resurse, valori. Nu ştiu dacă diseară vom fi mai mulţi pentru că acele confirmări de pe Facebook sunt înşelătoare. Îmi doresc să ne trezim cât mai mulţi ca să sprijinim Bucureştiul", ne spune Bogdan Cărăuşu.

Teama cea mai mare a botoşăneanului este că fiinţa românească va dispărea şi că naţionalismul a devenit desuet. Atrage atenţia că suntem conduşi de alogeni.

"Într-o ţară normală, naţionalismul nu-şi are rostul. Pentru că eşti român în România, ai un salariu bun, trăieşti bine, pleci afară şi revii, dar în condiţiile în care noi suntem asaltaţi la noi în ţară, naţionalismul este un răspuns firesc al poporului român şi naţionalismul trebuie să fie un răspuns pe măsura apăsării asupra noastră. Altfel vom muri striviţi prin indolenţa noastră", adaugă Bogdan Cărăuşu.

Cât despre prezenţa politicienilor botoşăneni în rândul protestatarilor, iniţiatorul mişcării se simte revoltat şi susţine că a cerut de la bun început celor care încearcă să confişte protestul să se retragă.

"Eu nu-i cunosc, dar mi s-a spus că erau pe lângă şirul nostru politicieni. De aceea m-am adresat şi mulţimii ca cei care-i cunosc să ni-i indice pentru a-i scoate din rânduri. Jandarmii sunt acolo să ne ajute. Am mai auzit şi varianta potrivit căreia sunt diverşi infiltraţi pentru a observa oamenii care au afaceri în Botoşani în vederea unor presiuni ulterioare asupra lor, cu controale şi alte chestii de genul ăsta de către instituţii politizate. Voi spune şi treaba asta diseară la protest!", explică Bogdan Cărăuşu.

Mai mult, Bogdan Cărăuşu susţine că s-a simţit jignit, chiar mânios din cauza prezenţei politicienilor.

"Nu pot veni ei acum să spună că sunt în asentimentul celor care protestează pentru că şi ei fac parte din sistem, direct sau indirect. Ei trebuiau să facă ceva până acum, noi protestăm şi din cauza lor. Să nu se mai obosească să iasă din casă şi diseară. Acelaşi lucru se încearcă şi în Bucureşti, infiltrarea politicienilor în rândul protestatarilor. Nu dăm nume pentru că nu contează numele lor, ei toţi formează sistemul corupt împotriva căruia noi luptăm. Dacă nu se retrag la apelul nostru, atunci o să le punem portavocea în faţă, să ne spună ce au făcut ei bun până acum şi să răspundă în faţa nenorocirii noastre", susţine Bogdan Cărăuşu.


Protestele botoşănenilor au inspirat un elev botoşănean, Alex Sharp, cel mai probabil prezent la marşul de protest, să scrie o poezie dedicată mişcărilor din ultimele zile.

"Suntem români!Deci noi suntem schimbarea,
Am crezut în voi, că ne dați marea cu sarea! Acum jos cu voi!
Nu mai vrem să-ndurăm focul, Gata cu corupția, nu vă mai facem jocul,
Suntem români, ne plângem România,
Că de-atâția ani, îndurăm sărăcia,
Suntem schimbarea, mișcarea,istoria,
Ieșiți toți în stradă, să ne revendicăm gloria!
Vrem țara 'napoi,suntem urmași de daci,
Nu dăm înapoi, ne furați banii cu saci,
Jos patriarhul, jos sistemul,
Ne-am săturat de tot, chiar ne-a sărit gemul!
Vrem spitale și școli, nu catedrale hoților,
Vrem pace și liniște, să le lăsăm copiilor!
Nu suntem sclavi, suntem fii ai României!
Deci jos cu voi!
Spunem nu sclaviei!"


De remarcat este şi mesajul adresat direct de preşedintele Klaus Iohannis "străzii" care protestează, răspunsul său fiind că la consultările pentru numirea unui nou premier, la care de obicei sunt invitate doar partidele politice, în premieră, va fi invitată şi societatea civilă, cea din stradă.

"Am un mesaj important pentru cei din stradă: V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre. Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice pe care le-am planificat să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă cât şi ceea ce se numeşte strada", a completat Klaus Iohannis.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Week-end cu zeci de permise suspendate și sute de botoșăneni sancționați!

Monday, 4 November 2024

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel l...

Liviu Ciobotariu, după ce Botoșani a ajuns la 3 înfrângeri consecutive: ”Eu sunt responsabil de rezultat!”

Monday, 4 November 2024

Singurul gol al partidei a fost marcat de către Jordan Gele, în minutul 59, din pasa lui Florin Purece. ”Eu sunt responsabil de rezultat” Botoșani a ajuns la trei înfr&...

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

Monday, 4 November 2024

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...