Viata de liceu: mai mult in bar, din cand in cand la ore!

Viata de liceu: mai mult in bar, din cand in cand la ore!
Putin peste ora 10. Intr-un bar aflat langa unul dintre liceele de prestigiu din oras, cativa elevi isi iau nestingeriti micul dejun. Asta in conditiile in care s-a cam sunat de ora.

Clopotelul nu prea pare sa ii impresioneze pe tinerii elevi, care se arata mai preocupati de ceea ce se intampla in local. In apropiere, alte doua tinere nu dau cafeaua pe ore, probabil prea plictisitoare pentru ele. Nu se sfiiesc nici sa isi aprinda cate o tigara.

Prea putin conteaza pentru acesti scolari ca iesirile in baruri nu fac decat sa ingroase numarul de absente in catalog. Dar mai ales sa subtieze nivelul de cunostinte.

O alta ora, o alta locatie, un alt liceu de prestigiu. Cativa tineri isi savurau fara jena cafeaua de dimineata.

Regulamentul scolar nu tine insa cont de preferintele elevilor, care pot sa ramana fara statutul de scolar. Intr-o prima faza, la 20 de absente nemotivate, la totalul disciplinelor de invatamant sau la 15 absente nemotivate la o singura disciplina li se face un preaviz de exmatriculare.

Daca ei continua in a face aceste absente vine si exmatricularea, la 40 de absente nemotivate la totalul disciplinelor sau la 30% dintr-o singura disciplina. O recunosc si inspectorii scolari. Nu putini sunt elevii exmatriculati din cauza absentelor.

Daniel Botezatu, inspector scolar: Au fost, din pacate, si aceste cazuri, si destul de numeroase. Aceasta sanctiune este insotita si de scaderea notei la purtare sub 6.

Peste 100 elevi de clasa a XI-a si a XII-a au fost exmatriculati anul trecut pentru numarul mare de absente din catalog.

Liviu Balan, director Grup Scolar Industrial Dimitrie Negreanu: In anul scolar trecut, datorita numarului de absente, absente destul de multe pentru elevii din anul trecut, au fost exmatriculati 12 elevi de la clasele a XI-a si 9 elevi de la clasele a XII-a.

La scurt timp dupa instalarea in functie, inspectorul general scolar Pavel Rusu a fost nevoit sa gestioneze cea mai stanjenitoare stituatie la care putea fi supus. Un elev, aflat in stare de ebrietate, al Grupului Scolar de Industrie Usoara, si-a lovit dascalul. Rusu promitea atunci ca astfel de situatii nu se vor mai repeta si ca se vor face periodic razii in localurile din preajma unitatilor de invatamant.

Daniel Botezatu, inspector scolar: In acest an scolar nu, dar probabil ca se va relua aceasta activitate. Ultima data cand s-au facut au avut "succes", in sensul ca au fost gasiti numerosi elevi in timpul programului scolar stand in aceste baruri si restaurante cu complicitatea patronilor de acolo.

De fapt, nimeni nu le interzice elevilor sa viziteze localurile in timpul programului.

Si, cu atat mai putin, cei care ii servesc cu bucuria de a ma mai incasa ceva banuti.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
112

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
66

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
71

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...