Premierul Emil Boc si-a angajat ieri raspunderea pe noul Cod al Muncii, in fata camerelor reunite ale Parlamentului, seful Guvernului accentuand indeea ca, dupa noua lege, contractele de munca pe perioada nedeterminata raman regula si ca salariatii nu vor munci mai mult de 48 de ore pe saptamana.
Premierul a mai precizat ca noua lege care va reglementa relatiile de munca din Romania propune o protectie mai mare a salariatilor, prin majorarea sporului de noapte la 25% din salariul de baza sau prin inasprirea sanctiunilor pentru munca la negru.
Premierul Emil Boc a cerut parlamentarilor sa accepte promovarea noului Cod al Muncii prin angajarea raspunderii, sustinand ca modificarile propuse vor reduce cazurile de munca la negru si vor majora veniturile atrase din taxe varsate la buget, ca urmare a incheierii mai multor contracte de munca.
El a aratat ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si necesitatea flexibilitatii pietei muncii, in contextul crizei economice, impun modificarea actualului Cod al Muncii, aflat in vigoare din 2003.
Premierul a sustinut totodata ca afirmatiile sindicatelor, conform carora modificarile Codului Muncii ii vor obliga pe salariati sa lucreze zilnic 16 ore si sa ajunga, astfel, "sclavii" angajatorilor, nu au legatura cu realitatea.
Iată principalele declaratii ale premierului Emil Boc:
- Scopul modificarii Codului Muncii este cresterea numarului locurilor de munca din Romania, se vor face mai usor angajari si se vor face mai usor concedieri.
- Criza economica ne-a demonstrat ca avem nevoie de o mai mare flexibilitate a relatiilor de munca.
- Intr-o lume a competitiei globale, in care investitorii se uita cu atentie unde investesc, iar flexibilitatea fortei de munca este foarte importanta, este nevoie de aceasta flexibilitate pentru ca noi sa avem mai multi oameni care sa lucreze in fiecare zi.
- Romania ocupa locul 114 din 139 de tari, intr-un top international, in privinta rigiditatii fortei de munca. Vrem sa fim competitivi, vrem sa facem fata concurentei din UE, deci trebuie sa ne punem in concordanta cu legislatia din Europa.
- Rata de ocupare nu depaseste 58-59%, ceea ce inseamna ca avem spatiu suficient pentru a face noi angajari si pentru a combate munca la negru.
- Cine munceste la negru devine dependent de stat, de asistenta sociala a statului, fara a avea dreptul la pensie, ajutor de somaj sau asigurare la sanatate, iar asistenta sociala inseamna bani cheltuiti din bugetul de stat, bani care ar trebui folositi pentru investitii.
- Noul Cod al Muncii flexibilizeaza piata muncii, dar in acelasi timp inaspreste sanctiunile pentru cei care folosesc munca la negru.
- Contractul de munca pe durata determinata. Romania are cea mai mica pondere a contractelor pe durata determinata, de 1,1%, in timp ce media UE este de 14%, cu un maxim in Polonia, de 21%. Actualul Cod al Muncii nu permite dinamismul pe piata muncii, sa poti angaja o persoana atunci cand ai nevoie pentru un proiect limitat.
- Actuala legislatie permite doar o durata de doi ani in care se poate incheia un contract pe durata determinata. Am propus o perioada de 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire in functie de necesitati, numai cu acordul scris al partilor.
- Contractul pe durata nedeterminata ramane regula.
- Durata maxima a timpului de lucru. Sindicatele spun ca se vor lucra 16 ore pe zi. Nu se va intampla asa. Constitutia spune ca durata zilei de lucru este in medie de cel mult 8 ore si asa va ramane.
- Actualul Cod ne spune ca durata saptamanala nu poate depasi 48 de ore, inclusiv orele suplimentare. Pe anumite sectoare de acticvitate se poate prelungi perioada de referinta a mediei de 48 de ore pe saptamana pe perioade ce merg catre 3 luni.
- In noul Cod durata saptamanala ramane 48 de ore, dar media celor 48 de ore se calculeaza la un interval de 4 luni, in loc de 3 luni, pentru ca exista anumite domenii care au caracter sezonier, turism sau constructii de exemplu, unde este nevoie de o mai mare flexibilitate.
- Stabilirea obiectivelor de performanta individuala. Inca de la inceputul contractului, angajatorul si angajatul vor sti care sunt obiectivele de performanta si care sunt criteriile de evaluare si acestea vor fi scrise. In cazul concedierilor colective se va putea face alegerea mai usor. Nu mai primeaza criteriile sociale, ca in legislatia actuala.
- Sporul de noapte se majoreaza de la 15% la 25% din salariul de baza, pentru cel putin 3 ore de munca.
- In cazul muncii la negru sunt doua elemente: se tripleaza amenzile, iar pentru cei care utilizeaza mai mult de cinci salariati la negru intervin pedepse - pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de subventii publice pentru o perioada de pana la 5 ani; interzicerea drepturilor de a participa la un contract de achizitii publice. Se doreste descurajarea acelora care vor sa utilizeze in continuare munca la negru.
- Concedieri colective. In cazul concedierilor colective exista pana acum interdictia ca timp de 9 luni sa nu se poata face angajari. In texul actual in termen de 45 de zile salariatul concediat colectiv are dreptul cu prioritate de a fi angajat pe postul respectiv. In cazul in care refuza in scris reangajarea, angajatorul poate angaja pe altcineva.
- Vreau sa elimin orice suspiciune ca ar exista posibilitatea de a se aduce forta de munca straina. Numarul de permise de munca se stabileste de catre Guvern, in functie de necesarul de pe piata si de specializare, nu se poate oricand si oriunde sa se aduca muncitori din strainatate.
- Cresterea duratei preavizului (45-90 de zile, in functie de pozitia ocupata) s-a facut in acord cu prevederile legislatiei europene. Comisia Europeana considera ca este nevoie de mai mult timp pentru ca angajatorul sa poata inlocui un angajat care pleaca.
- Relatia angajat-sindicat. Reprezentantii salariatilor pot negocia contractul de munca, chiar daca nu exista sindicat organizat in respectiva unitate.
- Clauzele contractului individual de munca - se incheie numai in forma scrisa. Angajatorul este obligat ca anterior angajarii sa inmaneze un exemplar din contract si sa stabileasca fisa postului si criteriile de performanta.
- Inasprirea sanctiunilor. Amenda de la 1.500 la 3.000 de lei angajarea fara certificat medical, pentru ca regula este ca o persoana este angajata numai in baza unui certificat medical care sa certifice ca este apta pentru desfasurarea acelei munci.
- Noul Cod interzice solicitarea la angajare a testelor de graviditate - amenda intre 1.500 si 3.000 de lei.
Sursa: incont.ro
Vezi ce schimbari aduce noul Cod al Muncii!
Stiri Botosani Thursday, 10 March 2011 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Control al polițiștilor la transportatorii de lemne, s-a lăsat cu amenzi și marfă confiscată!
astăzi, 13:01
În cadrul activităților au fost verificate 30 de autovehicule, dintre care zece care transportau material lemnos. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 11 sancțiuni contr...
Doina Federovici: „Autostrada Moldovei e cu 30 de km mai aproape de judetul Botoșani. Aceasta e soluția PSD pentru dezvoltarea Moldovei și pentru ca tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate!”
astăzi, 12:30
Președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, a anunțat astăzi că, săptămâna viitoare, vor fi date în circulație încă două noi tronsoane din Autostrada Moldovei-A7, car...
Băiat de 18 ani înjunghiat mortal de un coleg în timp ce se aflau la o petrecere!
astăzi, 12:00
Un băiat în vârstă de 18 ani, din Milișăuți, și-a pierdut viața în cursul zilei de sâmbătă, 16 noiembrie, în timp ce se afla la o petrecere cu prietenii. Din ...