Vezi care sunt județele cu cel mai ridicat risc seismic

Potrivit calculelor făcute de specialiștii PAID și de un broker independent folosind metoda Risk Management System, un cutrem similar celui din 1977, ar aduce asigurătorilor din România pagube de 1,65 miliarde de euro. Din păcate, asigurările obligatorii existente nu acoperă decât 200 de milioane de euro.

Potrivit lui Marius Bulugea, director al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID), în cutremurul din 4 martie 1977, 5% din locuințele din România au înregistrat daune totale, adică 35.000 de locuințe au fost distruse și alte 700.000 de locuințe au necesitat reparații, iar totalitatea daunelor au fost de două miliarde de dolari. 

"Un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter în zona Vrancea este un lucru obișnuit și se produce ciclic odată la 35 – 40 de ani", spune Bulugea.

Simulările făcute de PAID inidică un număr total de 44.600 de daune totale la nivel național și alte un milion de locuințe afectate în cazul unui cutremur de 7,2 grade, la un fond de locuințe actual de 8,4 milioane față de 6,2 milioane în 1977.

Dacă luăm în calcul faptul că sunt patru milioane de polițe de locuințe facultative și obligatorii, inclusiv cele 500.000 ale PAID, daunele totale care ar trebui plătite de asigurători ar fi de 1,65 miliarde euro.  Daunele ar putea urca la 3,5 miliarde de euro dacă întregul fond locativ al Romniei ar fi asigurat prin intermediul polițelor emise de PAID. La nivelul PAID un astfel de cutremur ar putea produce 30.520 de daune, a căror valoare se va ridica la aproximativ 190 milioane de euro. 

Scenariul PAID a împărțit județele în trei mari categorii de zone de risc, zona C având expunerea cea mai mare la riscul de cutremur.

În această zonă au fost incluse Capitala și județele Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Prahova, Vaslui, Vrancea și Ilfov. Valoarea totală a daunelor care ar putea avea loc în zona C va atinge aproximativ 163 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproape 86% din volumul total al daunelor estimat la nivelul României.

"Diverse studii arată că expunerea rezidenţială totală în România, după clasa de materiale şi înălţimea clădirilor, este estimată la peste 105 miliarde de euro. Doar în Bucureşti, valoarea expunerii rezidenţiale depăşeşte 12 miliarde de euro", a spus Marius Bulugea.

capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razii ale polițiștilor în județul Botoșani, cetățeni muștruluiți sau chiar amendați pentru comportament inadecvat! (Foto)

Saturday, 11 January 2025

La data de 10 ianuarie a.c, în intervalul orar 18.00 - 23:00, a fost desfășurată o acțiune, cu efective mărite, pe raza județului Botoșani, pentru creșterea gradului de siguranță ...

Accidentare la Botoșani în amicalul cu nemții. Leo Grozavu: „E supărarea noastră”

Saturday, 11 January 2025

FC Botoșani a câștigat meciul amical jucat cu Viktoria Koln, scor 4-2, însă l-a pierdut pe mijlocașul Alexandru Albu, care s-a accidentat. Leo Grozavu, noul antrenor al moldovenilor...

PS Nichifor Botoșăneanul va sluji, luni, într-o biserică din Botoșani!

Saturday, 11 January 2025

Luni, 13 ianuarie, va avea loc ședința preoților din Protopopiatul Săveni. Cu această ocazie Presfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va fi prezent în județul nostru. PS Nichifor ...