Vezi care este prețul carburanților la Botoșani în comparație cu restul țării

Cea mai scumpa benzina din Romania se gaseste in Bucuresti si judetul Ilfov, in timp ce locuitorii din zona Moldovei beneficiaza de cele mai mici preturi la carburanti, potrivit unei analize.

Analiza ia in calcul preturile pentru sortimentele standard de benzina si motorina, care sunt cele mai populare. Astfel, in statiile Petrom din Bucuresti, pretul benzinei pleaca de la 5,65 lei pe litru la benzinaria de pe bulevardul Mihail Kogalniceanu si ajunge la 5,68 lei pe litru in statia Baneasa, la iesirea spre DN1, si la 5,71 lei pe litru pe bulevardul Iuliu Maniu, spre Autostrada Bucuresti-Pitesti.

Pretul unui litru de motorina este de 5,96 lei in statia Baneasa si urca la 6 lei in Kogalniceanu si la 6,04 lei la benzinaria din cartierul Militari. In benzinaria Rompetrol din Bucurestii Noi, benzina costa 5,72 lei pe litru, iar motorina 6,02 lei/litru, iar in statia din Ghencea, ambele tipuri de carburanti sunt cu un ban mai scumpe.

La benzinaria Lukoil din Soseaua Orhideelor, litrul de benzina este vandut cu 5,71 lei, iar motorina, cu 5,97 lei, in timp ce, in partea cealalta a orasului, in Pantelimon, benzina costa 5,66 lei, iar motorina-5,93 lei pe litru.

Mai ieftin in Moldova

Daca ne mutam in judetele din Moldova, observam ca benzina si motorina au preturi mai mici cu cateva zeci de bani.

In judetele Neamt si Suceava, spre exemplu, benzina costa in jur de 5,55 lei, iar in Iasi poate fi gasita chiar si la un pret de 5,54 lei pe litru.

Motorina, de asemenea, costa 5,72-5,73 lei pe litru in Botosani, Suceava si Iasi si 5,79 in judetul Neamt.

Restul marilor orase din tara au preturi medii: Brasov (5,63 lei la benzina si 5,93 lei la motorina), Cluj-Napoca (5,64 lei la benzina si 5,89 lei la motorina), Craiova (5,69 lei la benzina si 5,95 lei la motorina), Constanta (5,60 lei la benzina si 5,83 lei la motorina), Timisoara (5,61 la benzina si 5,94 la motorina).

Preturile ridicate la carburanti din Bucuresti si din zonele limitrofe sunt justificate prin cererea mai mare venita din partea soferilor.

Aceste valori sunt proportionale, de altfel, cu alti indicatori care arata un nivel superior de trai in aceasta regiune: salarii, rata somajului, consumul privat. Pe de alta parte, pretul carburantilor difera cu plus/minus 5% fata de pretul de referinta stabilit de compania petroliera, in functie de costurile fiecarei benzinarii.

Citeste mai multe pe Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă convocare pentru botoșăneanca Sara Maria Iovu în Echipa Națională!

astăzi, 10:38

Sara Maria Iovu (foto – nr.16), componentă a echipei Under 15 a clubului, pregătită de Alexandru Cazaciuc, a fost convocată la o nouă acțiune a lotului național de fotbal feminin U16. ...

Gara Leorda NU va mai fi demolată: O licitație anapoda a SRCF Iași a fost anulată de Ministerul Culturii!

astăzi, 10:18

La începutul lunii martie, în sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Reparaţii capitale la clădire Stația CF Leorda (proi...

Câți bani vrea un botoșănean pe bancnotele din vremea lui Ceaușescu!

astăzi, 09:25

Ofertele nu sunt puține, iar prețurile variază în funcție de starea de conservare a bancnotei. Un astfel de anunț a fost făcut public pe o platformă specializată în vânză...