Veste bună pentru adolescenţii care vor să obţină PERMISUL DE CONDUCERE

Şcoala pentru şoferii amatori ar putea fi începută de candidaţi cu trei luni înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, potrivit proiectului pentru modificarea Regulamentului de aplicare a legii care reglementează circulaţia pe drumurile publice, supus dezbaterii publice de către MAI.
 
Conform proiectului pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului 1391/2006, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), persoanele care doresc să obţină permisul de conducere se vor putea înscrie la şcolile de şoferi cu trei luni înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Autovehiculelor (DRPCIV), comisarul şef Mihai Enache, o altă noutate constă în aceea că, elevii şcolilor cu profil tehnic auto, care doresc obţinerea permiselor din categoriile B şi BE vor putea începe şcolile de şoferi începând cu vârsta de 17 ani, în aşa fel încât, la terminarea studiilor, să se poată angaja imediat.
 
În acelaşi timp, oficialul DRPCIV a explicat că elevii acestor şcoli care urmăresc să obţină permise de conducere din categoriile C şi CE, care până acum puteau fi obţinute numai începând cu vârsta de 21 de ani, pot începe şcoala de şoferi la vârsta de 17 ani, iar de la vârsta de 18 se pot prezenta la examen.
 
După ce promovează examenul, dacă prezintă un certificat de calificare profesională eliberat de Autoritatea Rutieră Română (ARR), ei primesc permisele din categoriile C şi CE, însă, până la vârsta de 21 de ani nu pot conduce vehiculele care aparţin acestor categorii decât pe teritoriul României.
 
Există în proiect şi o normă tranzitorie care face referire la situaţia candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere din categoria AM. Ca urmare, aceia care fac dovada faptului că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013, se pot prezenta direct la examen, fără să fie obligaţi să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi.
 
Măsura a fost propusă în condiţiile în care, înainte de 19 ianuarie, pentru conducerea mopedelor, un curs de legislaţie rutieră era de ajuns. Proiectul aduce modificări şi pentru persoanele care s-au căsătorit şi trebuie să-şi schimbe permisele de conducere. Acestea vor trebui să prezinte doar cartea de identitatea, fără ca certificatul de căsătorie să mai fie necesar.

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent de 13 ani, mort după ce mopedul pe care circula s-a izbit de un tractor pe un drum din Suceava!

Friday, 15 November 2024

Un moped pe care se aflau doi tineri de 13 și 15 ani s-a izbit de un tractor care circula pe raza localității Bosanci din Suceava. Una dintre persoanele de pe moped (tânărul de 13 ani) a ...

Echipa ISU Botoșani, vicecampioana națională la minifotbal +40 de ani (OLD BOYS)! (foto)

Friday, 15 November 2024

"Cupa A.S.P.R la minifotbal +40 de ani” s-a desfășurat în perioada 12-15 noiembrie la Galați. Lotul sportiv OLD BOYS al ISU Botoșani este la prima participare și este format d...

Zeci de permise și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în această săptămână!

Friday, 15 November 2024

De la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 160 de evenimente, majoritatea sesizate pri...