Vascul, planta decorativa, magica si de leac

Vascul, (Viscum album) cunoscut la noi si sub denumirea de stoletnic, vase, vasc-de-par, vasc-de-brad, este o planta parazit, vesnic verde, folosita ca ornament in timpul Sarbatorilor de iarna, dar si ca planta de leac pentru echilibrarea tensiunii.

Se obisnuieste ca vascul sa fie pus deasupra usii de la intrare deoarece se crede ca ar aduce noroc, spor in casa si sanatate ocupantilor casei, atrage ingerii si pune bolile pe fuga.

Pentru ca toate aceste miracole sa se intample, vascul trebuie sa aiba cat mai multe bobite albe, laptoase si sticloase, care se coc chiar in aceasta luna. Sarutul sub vasc este simbolul prieteniei si statorniciei, dar si al pacii si bucuriei.

Vascul se dezvolta si traieste in copaci, in plop, salcie, mesteacan, stejar, paducel si chiar in pomii fructiferi. In scop terapeutic, de la vasc se folosesc numai frunzele, bobitele fiind considerate toxice.

Calitatile terapeutice ale vascului au fost cunoscute inca din timpuri stravechi, stiinta moderna nefacand altceva decat sa confirme ceea ce deja se stia de mult.

Bun in caz de isterie, dar si bronsita

 Astfel, vascul este folosit pentru tratarea afectiunilor vasculare, dar si pentru boli ale sistemului nervos, precum epilepsia ori isteria. In medicina populara, vascul este folosit si pentru ameliorarea unor afectiuni respiratorii precum astmul bronsic, tusea si bronsita.

Planta se administreaza sub forma de ceai sau pulbere, preparata in casa din vasc uscat si maruntit. Ceaiul de vasc se prepara de seara, punand o lingurita de planta uscata si maruntita intr-o cana cu apa rece. Dimineata, se strecoara si maceratul se incalzeste usor si se bea cu inghitituri mici.

Pentru siguranta, cel mai indicat e ca vascul sa se procure de la plafar sau de la magazinele de produse naturiste. Cu ceai de vasc se pot face cure de trei saptamani la rand, band cate trei cani de ceai pe zi, de doua saptamani, band cate doua cani de ceai pe zi si de o saptamana, band cate o cana de ceai pe zi.

Pulberea de vasc se obtine din planta bine uscata si maruntita, macinata in rasnita de cafea. Se macina atata planta cat se consuma in zece zile, perioada dupa care vascul isi pierde din calitatile sale terapeutice.

Pulberea se pastreaza la rece si intuneric, cel mai bine in frigider, in borcane mici, bine infiletate. Daca ai o tuse care nu cedeaza, tine sub limba, pentru un sfert de ora, un varf de cutit de pulbere de vasc, apoi inghite-o folosind o jumatate de ceasca de ceai de maghiran. Tratamentul se repeta de trei - patru ori pe zi, pana ce tusea nu te mai sacaie.

Atentie! Vascul nu se administreaza copiilor si preparatele din acesta nu se recomanda femeilor insarcinate.

Sa avem sanatate!

Silvia Holotiuc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gloria Buzău - FC Botoșani, de la ora 16.00: Duel ”de foc” între ultimele două clasate

astăzi, 15:13

Gloria Buzău - FC Botoșani, LIVE VIDEO, 16:00, la DGS 1. Cine va rămâne ”lanterna roșie”? Meciul dintre Gloria Buzău și FC Botoșani se anunță unul echilibrat. Cele două ...

Soția președintelui Consiliului Județean Suceava s-a stins din viață, la doar 47 de ani! ”Să pierzi cele mai iubite femei din viața ta, o durere cumplită!”

astăzi, 14:15

Profesoara Oana Robu, soția vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava, Nicolae Robu, s-a stins din viață la vârsta de doar 47 de ani. Oana Robu a fost unul dintre cei mai iubiți pr...

(P) Prima ediție “Forest Run Botoșani”

astăzi, 13:26

Dragi iubitori ai sportului și naturii, avem o veste grozavă! Work Tape Medical organizează prima ediție a concursului de alergare “Forest Run Botoșani”, un eveniment dedicat promov...