Vanatorul, vanat? Recuperatorii, luati la bani marunti
Stiri Botosani Sunday, 28 March 2010 ActualitateDemersul Protectiei Consumatorilor vine dupa ce, potrivit raspunsului la solicitarea DailyBusiness.ro, "s-au primit mai multe sesizari de la consumatori care au reclamat ca nu au fost instiintati cu privire la cesionarea creditelor si cei care au preluat creanta i-au somat sa plateasca creditul imediat. ANPC studiaza aceasta problema pentru a vedea in ce masura se pot face propuneri legislative in acest domeniu".
Specialistii spun ca, dincolo de limbajul-tip folosit de ANPC pentru a-si anunta intentiile, demersul este unul absolut necesar. "Avand in vedere ca piata nu este reglementata , activitatea firmelor din domeniu poate naste suspiciuni. Exista cazuri in care presiunile facute la adresa celor de la care se recupereaza creante au mers mult prea departe", a declarat Gheorghe Piperea, vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
Potrivit unor surse din piata, cele mai frecvente metode prin care rau-platnicii sunt presati merg de la telefonarea in mod insistent, la utilizarea unui limbaj obscen sau jignitor, amenintarea in mod fals cu inchisoarea si falsa informare a acestora ca ar fi comis o infractiune sau o alta ilegalitate, cu scopul de a-l intimida. "M-au urmarit timp de doua saptamani cu masina, la firma, acasa, mi-au interogat vecinii daca am si alte proprietati, unde merg in concediu, ce fac cu banii. Au ajuns pana acolo incat mi-au sunat mama sa o intrebe de ce nu imi platesc datoriile", a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre cei urmariti de firmele de recuperare. Pana la urma, a reusit sa isi achite datoria, insa a decis sa reclame modul in care a fost tratat, ca un infractor, spune el.
"In absenta unei legi care sa reglementeze activitatea acestor servicii de recuperare de creante, se practica adevarate acte de haiducie la adresa rau-platnicilor", sustine si senatorul Iulian Urban, unul dintre cei mai vechi specialisti in insolventa si recuperare de creante din Romania.
"Cele mai multe victime sunt persoanele fizice cu datorii, indiferent ca vorbim de credite sau de leasinguri. Acesti oameni sunt sunati acasa, li se fac vizite, se fac adevarate anchete in randul vecinilor, se fac presiuni de tot felul de catre recuperatorii aflati in goana dupa comisioane", spune senatorul.
Potrivit legii, un credit ajunge sa fie executat silit dupa 120 de zile de neplata. De regula, bancile vand creditul recuperatorilor de creante pentru un pret sub valoarea restantei, insa exista si firme care lucreaza pentru banci. Majoritatea firmelor cumpara datoriile de la banci, la un pret redus, iar apoi incearca sa recupereze. In general, aceasta activitate le permite sa realizeze un profit destul de bun.
Pe piata serviciilor de recuperare a creantelor, estimata la 25-30 mil. euro, activeaza 60 de companii specializate, printre cele mai importante fiind EOS KSI sau Coface.
Restantele romanilor la credite au explodat din 2009 si pana in prezent. Ultima statistica, data publicitatii de Banca Nationala, arata ca restantele romanilor la creditele in euro si franci elvetieni au crescut mult mai rapid in ianuarie fata de ritmul inregistrat pe parcursul anului 2009, in timp ce totalul intarzierilor la plata mai mari de 30 de zile a avansat cu 14,7% fata de decembrie, la 3,26 miliarde lei. Intarzierile la plata mai mari de 90 de zile au ajuns la 2,44 miliarde lei, fata de 2,19 miliarde lei in decembrie.
Urmeaza un val de executari silite
Gheorghe Piperea, vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), a declarat ca primavara acestui an va aduce un adevarat val de executari silite, mii de romani urmand sa ajunga pe mainile firmelor de recuperare. Piperea nu se sfieste sa compare momentul cu o "apocalipsa financiara", avand in vedere situatia bancilor.
"Acum toate si-au ascuns creditele neperformante sub pres, sau le-au externalizat unor firme din grup. In conditiile in care vorbim de peste 1 milion de datornici care trebuie executati, vom asista la un adevarat dezastru. Provizioanele nu vor fi de ajuns. Ganditi-va la ce valori au fost evaluate, de pilda, activele din domeniul imobiliar", spune expertul, adaugand ca, in prezent, rapoartele prezentate de banci sunt "cel putin cosmetizate".
Iulian Urban a initiat un proiect de lege pentru reglementarea activitatii de recuperare de creante, pe care il va depune luni in Parlament.
Piperea a propus, la randul sau, o lege care sa-i protejeze pe romani in fata executarilor silite. Proiectul de lege, pe care il puteti parcurge aici, ajuns in Parlament, dar neintrat inca in dezbatere, va institui o procedura de insolventa in cazul persoanelor fizice, similara firmelor, care protejeaza atat creditorii (bancile in principal) cat si datornicii.
Potrivit lui Piperea, o astfel de lege ar permite romanilor care nu-si mai pot plati datoriile la banci, din cauza ca au ramas fara serviciu, sa intre sub protectia tribunalului. Bancile nu vor mai putea astfel sa ii execute silit, iar datoriile vor putea fi reesalonate pe o perioada de cativa ani. Argumentele expertului le puteti citi, pe larg, aici
Legea este contestata insa de Asociatia Romana a Bancilor. Radu Ghetea, presedintele ARB, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca, in acest moment, nu exista conditiile economice si sociale pentru ca aceasta lege sa fie introdusa.
"Este adevarat ca aceasta reglementare exista pe piete dezvoltate precum Franta sau SUA. Acolo insa gradul de infractionalitate este mult mai mic decat la noi. Daca s-ar introduce legea, multi dintre debitorii rau-platnici ar incerca sa intre sub protectia starii de insolventa", a declarat Ghetea pentru DailyBusiness.ro.
"Americanii si-au pus problema adoptarii acestei reguli in anul 2007, cand, pe fondul crizei financiare, care a condus la deprecierea bunurilor imobiliare, bancile se gandeau sa execute toate bunurile debitorului, inclusiv masina si rulota in care debitorii ajungeau sa locuiasca dupa predarea casei. Americanii scosi din case ar fi ramas astfel fara cel mai mic sprijin pentru existenta, iar situatia ameninta cu revolta sociala. Prin urmare, s-a ajuns la adoptarea de catre majoritatea statelor americane a respectivului regulament", a explicat senatorul Iulian Urban, intr-o analiza DailyBusiness.ro.
Cum poti scapa legal de datoriile de la banci
Romanii cu restante la banci care nu au niciun fel de bunuri sau venituri, cei care pleaca din tara sau cei in cazul carora bancile nu au intreprins timp de 3 ani actiuni de executare silita in vederea recuperarii creditului pot scapa de plata datoriei, sustin specialistii chestionati de DailyBusiness.ro.
O prima situatie care poate absolvi debitorul de plata creditului este implinirea termenului de prescriptie a creantei, care este de 3 ani, spune Dinu Petre, partener in cadrul firmei de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii. Aceasta inseamna ca daca timp de 3 ani, compania in bilantul careia se afla creanta bancara nu a facut niciun demers in vederea recuperarii creditului, fie ca e vorba de imprumuturi garantate sau negarantate, datoria se prescrie.
O a doua situatie in care debitorul restant ajunge sa nu mai poata fi obligat sa plateasca imprumutul este cand acesta nu poseda niciun fel de bun si nici nu este retribuit in vreun fel, asa incat banca nu isi poate recupera debitul nici prin executare silita si nici prin poprirea salariului, in perioada de prescriere. Aceasta situatie este valabila pentru creditele negarantate, in cazul celorlalte putand fi executate garantiile. Potrivit expertilor judiciari, in aceasta situatie creditul nu poate fi recuperat de la rudele debitorului, intrucat legea nu permite acest lucru.
Un al treilea caz in care este foarte probabil ca debitorul sa scape de obligatia rambursarii creditului este cand titularul de credit a parasit tara si nu a lasat in urma bunuri ce pot fi executate. Banca are mijloace legale de a il executa silit pe datornic, pe bunuri ori venituri obtinute in strainatate, insa procedura este complicata si poate fi chiar mai costisitoare decat valoarea creditului.
In prezent, exista o prevedere legala care permite urmarirea debitorului in afara spatiului tarii, in vederea executarii bunurilor pe care acesta le-ar putea dobandi acolo, care se bazeaza pe respectarea sentintei de executare date local, de catre forurile judecatoresti din afara tarii, a declarat Dinu Petre.
Sursa: www.dailybusiness.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Un container a luat foc astăzi pe o stradă din Botoșani: Câteva garaje din apropiere, la un pas de incendiu! (foto)
Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, pe strada Vârnav din municipiul Botoșani. Un container unde erau depozitate deșeuri de hârtie a fost cuprins de flăcări...
FC Botoșani - Poli Iași, mâine de la ora 17:30
Meciul retur dintre FC Botoșani și Poli Iași se va juca mâine, în etapa cu numărul 17 a Superligii. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Poli Iași! Până în preze...
Sancțiuni aplicate de polițiști alegătorilor din județ „certați” cu ordinea!
Au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 11.000 de lei persoanelor care au continuat propaganda electorală, au fotografiat buletinul de vot, au comercializat băutur...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.50 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici