Va apărea Codul Electoral, care va reuni toate actele normative din domeniu. Sunt propuse alegeri locale în două tururi și reducerea numărului de parlamentari

Va apărea Codul Electoral, care va reuni toate actele normative din domeniu. Sunt propuse alegeri locale în două tururi și reducerea numărului de parlamentari

Printr-un proiect legislativ înregistrat marți pentru dezbatere la Senat, mai mulți parlamentari vor să reunească legislația electorală actuală într-un singur act normativ: Codul Electoral. Printre schimbările conținute de proiect se numără organizarea alegerilor pentru primari și președinți de consilii județene în două tururi, reducerea numărului de parlamentari și introducerea buletinelor de vot bilingve în zonele în care trăiesc mulți cetățeni ce aparțin unei minorități.

Principala măsură conținută de proiectul de lege de la Senat este unificarea tehnică a legislaţiei electorale într-un singur act normativ, ce va purta numele de Cod Electoral, informează AvocatNet.ro.

Astfel, acesta va stabili cadrul juridic general al organizării şi desfăşurării alegerilor, indiferent de natura lor, şi referendumului, precum şi modul de organizare şi funcţionare al partidelor politice.

Ca măsuri punctuale, printre altele, proiectul stabilește ca alegerea primarului şi a preşedintelui de consiliu judeţean să se facă, atunci când, la primele alegeri, niciunul dintre candidați nu are majoritate (50% + 1), în două tururi. În cazurile în care se organizează al doilea tur, mandatul de primar sau preşedinte al consiliului judeţean va fi considerat câştigat de candidatul cu cele mai multe voturi.

Totodată, prin proiect este propusă reducerea numărului de parlamentari. Mai exact, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor va fi de un deputat la 100.000 de locuitori ai fiecărei circumscripţii electorale, în timp ce norma de reprezentare pentru alegerea Senatului va fi de un senator la 200.000 de locuitori.

În prezent, potrivit Legii 208/2015, norma de reprezentare este de 73.000 de locuitori, în cazul alegerii Camerei Deputaților, și de 168.000 de locuitori, în cazul alegerii Senatului.

Apoi, se vor introduce buletine de vot bilingve pentru localităţile unde o minoritate etnică reprezintă peste 20% din totalul cetăţenilor. În plus, prin proiectul de față se dorește și “consolidarea legislativă a reprezentării minorităţilor naţionale”.

Totodată, vor fi introduse dispoziţiile necesare pentru facilitarea accesului la vot a persoanelor cu dizabilităţi.

În fine, prin viitoarea lege se va face “ameliorarea prevederilor ce privesc exercitarea dreptului de vot al cetăţenilor români cu reşedinţă în afara ţării”, potrivit inițiatorilor măsurii.

Măsurile conținute de proiect nu sunt noi. Acum câțiva ani, respectiv în 2019, printr-un proiect de lege inițiat de mai mulți cetățeni ai României, se dorea reducerea numărului de parlamentari la 300. Propunerea nu a mai avansat pe traseul legislativ și n-a ajuns să se aplice.

La un an distanță, în 2020, a apărut un proiect de lege ce prevedea că alegerea primarilor se va face în două tururi. Pentru că Guvernul ce și-a asumat atunci, în mod oficial, răspunderea pentru proiect a fost demis, măsura nu a mai ajuns să se aplice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....

Razii cu mascați în trei zone ”fierbinți” din Botoșani, au fost instituite și filtre rutiere!

astăzi, 09:47
36

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Serviciului Rutier, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi au acționa...

Nu cumpărați niciodată aceste ouă din supermarket! Mulți români fac greșeala de a ignora acest sfat esențial

astăzi, 09:30
82

Ouăle reprezintă un aliment perfect, sunt hrănitoare și versatile, acestea putând fi mâncate la micul dejun, prânz sau cină. Cele mai populare ouă sunt cele de găină.La c...