Va apărea Codul Electoral, care va reuni toate actele normative din domeniu. Sunt propuse alegeri locale în două tururi și reducerea numărului de parlamentari

Va apărea Codul Electoral, care va reuni toate actele normative din domeniu. Sunt propuse alegeri locale în două tururi și reducerea numărului de parlamentari

Printr-un proiect legislativ înregistrat marți pentru dezbatere la Senat, mai mulți parlamentari vor să reunească legislația electorală actuală într-un singur act normativ: Codul Electoral. Printre schimbările conținute de proiect se numără organizarea alegerilor pentru primari și președinți de consilii județene în două tururi, reducerea numărului de parlamentari și introducerea buletinelor de vot bilingve în zonele în care trăiesc mulți cetățeni ce aparțin unei minorități.

Principala măsură conținută de proiectul de lege de la Senat este unificarea tehnică a legislaţiei electorale într-un singur act normativ, ce va purta numele de Cod Electoral, informează AvocatNet.ro.

Astfel, acesta va stabili cadrul juridic general al organizării şi desfăşurării alegerilor, indiferent de natura lor, şi referendumului, precum şi modul de organizare şi funcţionare al partidelor politice.

Ca măsuri punctuale, printre altele, proiectul stabilește ca alegerea primarului şi a preşedintelui de consiliu judeţean să se facă, atunci când, la primele alegeri, niciunul dintre candidați nu are majoritate (50% + 1), în două tururi. În cazurile în care se organizează al doilea tur, mandatul de primar sau preşedinte al consiliului judeţean va fi considerat câştigat de candidatul cu cele mai multe voturi.

Totodată, prin proiect este propusă reducerea numărului de parlamentari. Mai exact, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor va fi de un deputat la 100.000 de locuitori ai fiecărei circumscripţii electorale, în timp ce norma de reprezentare pentru alegerea Senatului va fi de un senator la 200.000 de locuitori.

În prezent, potrivit Legii 208/2015, norma de reprezentare este de 73.000 de locuitori, în cazul alegerii Camerei Deputaților, și de 168.000 de locuitori, în cazul alegerii Senatului.

Apoi, se vor introduce buletine de vot bilingve pentru localităţile unde o minoritate etnică reprezintă peste 20% din totalul cetăţenilor. În plus, prin proiectul de față se dorește și “consolidarea legislativă a reprezentării minorităţilor naţionale”.

Totodată, vor fi introduse dispoziţiile necesare pentru facilitarea accesului la vot a persoanelor cu dizabilităţi.

În fine, prin viitoarea lege se va face “ameliorarea prevederilor ce privesc exercitarea dreptului de vot al cetăţenilor români cu reşedinţă în afara ţării”, potrivit inițiatorilor măsurii.

Măsurile conținute de proiect nu sunt noi. Acum câțiva ani, respectiv în 2019, printr-un proiect de lege inițiat de mai mulți cetățeni ai României, se dorea reducerea numărului de parlamentari la 300. Propunerea nu a mai avansat pe traseul legislativ și n-a ajuns să se aplice.

La un an distanță, în 2020, a apărut un proiect de lege ce prevedea că alegerea primarilor se va face în două tururi. Pentru că Guvernul ce și-a asumat atunci, în mod oficial, răspunderea pentru proiect a fost demis, măsura nu a mai ajuns să se aplice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Propunere: Certificatul de cazier judiciar să se elibereze și electronic

astăzi, 17:33
55

Cazierul judiciar, care este documentul ce arată situația judiciară a unei persoane, adică evidența condamnărilor ori a altor măsuri cu caracter penal, va putea fi obținut, pe viitor, și &ici...

Încasările ANAF ar urma să depășească 375 miliarde de lei până la finalul anului

astăzi, 17:23
63

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a obţinut încasări de 246,2 miliarde de lei în primele opt luni din 2022, iar până la finalul anului suma ar urma să ajungă la apro...

Aur la Mondiale pentru Ancuța Bodnar și botoșăneanca Simona Radiș, în proba de dublu vâsle la canotaj

astăzi, 16:36
85

Sportivele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioanele olimpice en titre, au cucerit medaliile de aur la Campionatele Mondiale de la Racice (Cehia), duminică, în proba de dublu v...