UTIL - Vrei sa te angajezi intr-o tara europeana? Vezi ce drepturi legale ai!

In timp ce in tara somajul s-a dublat intr-un an si jumatate, iar oferta de joburi vacante este de trei ori mai mica fata de anii anteriori, tot mai multi romani au plecat sau vor sa plece la munca in strainatate. Dar cum nici tarile europene nu mai sunt un "El Dorado" pentru romani, acestia accepta orice job, la negru, pentru cateva sute sau putin peste o mie de euro. Autoritatile atrag, insa, atentia ca, in conditiile muncii la negru, romanii nu au dreptul la niciun beneficiu social, fie ca este vorba de asigurari de sanatate, de pensie sau de indemnizatii de maternitate.

Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, romanii care lucreaza intr-o tara din Spatiul Economic European (SEE - care cuprinde statele membre UE, Norvegia, Islanda si Lichtenstein) pot beneficia de toate drepturile stabilite prin legislatia comunitara.
 
Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), drepturile fundamentale de care beneficiaza orice persoana care lucreaza in SEE sunt cel de a-si alege in mod liber profesia, cel de a face parte dintr-un sindicat si cel de a face greva.
 
Lucratorii care muncesc legal in strainatate au dreptul de a-si negocia salariul, conditiile de munca, precum si drepturile si obligatiile pe care le au.
 
In conditiile in care se incheie un contract de munca cu angajatorul, acesta este obligat sa plateasca angajatului salariul prevazut in contract, orele suplimentare, precum si sa acorde concediul legal sau zilele libere prevazute de legislatia muncii din tara respectiva.
 
Totodata, daca angajarea s-a facut legal, salariatul are dreptul la urmatoarele prestatii si ajutoare sociale:
 
- Prestatiile de boala
- Indemnizatiile de maternitate si de paternitate
- Indemnizatiile de invaliditate
- Prestatiile pentru limita de varsta
- Prestatiile de urmas
- Prestatiile in cazul unor accidente de munca si boli profesionale
- Ajutoarele de deces
- Ajutoarele de somaj
- Prestatiile oferite inainte de pensionare
- Prestatiile familiale
 
De asemenea, perioadele lucrate in oricare stat din SEE sunt totalizate si luate in considerare la pensie.
 
Un alt drept important pe care il au muncitorii din Europa este acela al exportului prestatiilor – orice drept banesc al angajatului (indemnizatie de somaj, pensie, alocatie pentru copii) poate fi platit in tara de resedinta, indiferent de statul in care salariatul a fost angajat.


incont.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 13 iulie: Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Cuv. Ştefan Savaitul; Sf. Cuv. Sara

astăzi, 08:00

Binevestitorului mântuirii noastre, lui Gavriil Arhanghelul, marele slujitor al lui Dumnezeu, care a făcut oamenilor atâtea binefaceri, Biserica îi alcătuieşte astăzi al doilea s...

Iftime ratează postul de prim-vicepreședinte PNL, dar se întoarce acasă cu o strângere de mână de la Nicușor Dan!

Saturday, 12 July 2025

Ilie Bolojan este oficial președintele Partidului Național Liberal, după ce a fost ales sâmbătă la congresul de partid. Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost î...

Clipe de groază pentru o bătrână: Atacată de un individ violent, salvată de o vecină care a ajuns apoi la spital!

Saturday, 12 July 2025

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi...