UTIL: Trucuri pentru curatenie

- Vasele din sticla foarte murdare (cu grasimi, rasini etc) se curata cu o solutie de soda de rufe si sapun, apoi se spala cu foate multa apa.

- Pentru a preveni cocleala, obiectele de bronz se sterg energic cu pulbere fina de cenusa de lemn (folosintu-se un tampon), apoi obiectele se lustruiesc.

- Covoarele se curata frumos stergand suprafata acestora cu un tampon inmuiat in esenta concentrata de ceai.

- Lanturile de aur se curata agitandu-le intr-o solutie de apa in care se adauga putin praf de creta. Se spala apoi cu multa apa si se usuca.

- Mobila de lemn de mahon se sterge cu un burete umezit cu apa in care s-a adaugat otet, dupa care se freaca repede cu o carpa moale, pana cand urmele de apa dispar. Suprafata uscata se acopera cu un strat subtire de ceara alba, iar dupa ce s-a uscat, se lustruieste cu o carpa.

- Tapiseria din stofa se curata energic cu o perie de haine inmuiata intr-o solutie de sapun cu apa calda sau intr-o solutie de bucatarie (4 lingurite) in spirt medicinal (5 lingurite), la care se adauga apa rece. Dupa curatare, suprafata tatata sa sterge de cateva ori cu o carpa umezita in apa rece (bine stoarsa), apoi cu o carpa uscata.

- Obiectele de arama de dimensiuni mici se curata cufundandu-le intr-o solutie concentrata de amoniac (numai in incaperi bine aerisite sau in aer liber) dupa care se sterg cu o carpa umezita in aceeasi solutie. La urma se clatesc cu apa si se sterg cu o carpa uscata.

- Ramele de lemn de stejar se curata cu un tampon inmuiat in lapte dulce; dupa uscare se lustruiesc cu o carpa moale.

- Obiectele din argint si din aur nu se curata cu produse abrazive.

- Vasle de bucatarie captusite cu un strat de teflon nu se cuata cu materiale abrazive, ci se spala cu sloutii emoliente (soda calcinata, detergenti pentru vase, cenusa de lemn etc), folosindu-se o carpa, buretele sau peria moale.

- Pentru lustruirea suprafetelor lemnoase vopsite in alb, acestea se ung cu un amestec incalzit de parafina (o lingurita) in apa (un pahar), omogenizat la cald. Dupa racire si uscare, suprafata tratata se lustruieste cu o carpa moale, uscata.

- Pentru a reimprospata culorile unui covor, acesta se perie energic cu o solutie concentrata de apa cu sare grunjoasa sau se presara covorul cu sare, se ruleaza si se lasa asa 2-3 zile, dupa care se perie sarea. Astfel se indeparteaza si eventualele pete.

- Pentru curatarea ruginei de pe chei si alte obiecte mici : 1) se sterge energic, cu o carpa umezita cu apa si inmuiata in nisip fin ; 2) se introduc obiectele pentru 24 de ore intr-o baie de ulei de gatit rancezit ; 3) se sapunesc si se freaca enegic cu o carpa aspra, pentru uscare si lustruire.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATOP Botosani: În atenția persoanelor care circulă pe trotinete!

Tuesday, 1 July 2025

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Botoșani solicită Inspectoratului de Poliție Județean luarea de măsuri împotriva celor care încalcă prevederile legale. În...

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani!

Tuesday, 1 July 2025

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ”Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică se...

Ministrul Culturii, mesaj către profesioniștii din domeniu: Apel la răbdare și solidaritate!

Tuesday, 1 July 2025

Ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență privind plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un nivel de maximum 300 de lei brut, Ministerul Culturii transmite că a ...