UTIL - Cum ne comportam in caz de inundati majore sau cum sa iti salvezi singur viata!

Exista reguli pe care, daca le respecti, vei fi in siguranta chiar si in cazul unor dezastre naturale majore. Avertizarile, informarea continua cu privire la ce urmeaza sa se intample, dar mai ales increderea in cei care sunt langa tine ca sa iti salveze viata sunt aspecte de care este bine sa tii intotdeauna cont.

Va prezentam cateva reguli, dar si pasi care trebuie urmati atunci cand va aflati intr-o zona aflata sub avertizare meteo de inundatii.

Regulile de baza


•invata semnalele de alarmare transmise prin mijloacele de alarmare;
•asculta informatiile oficiale si buletinele meteorologice;
•semnaleaza autoritatilor locale inundatiile, alunecarile de teren si accidentele majore;
•pastreaza la indemana un stoc de provizii pentru cateva zile;
•la evacuare, ia cu tine documente personale,alimente, haine, paturi, medicamente, lanterne.

Ce faci daca inundatia te surprinde acasa?

Adu in casa sau pune culcate la pamant intr-un loc sigur mobila, uneltele de gradina sau alte obiecte care pot fi suflate de vant sau luate de apa. Blocheaza ferestrele astfel incat ele sa nu fie sparte de vanturi puternice, apa, obiecte care plutesc sau aluviuni. Evacueaza animalele si bunurile de valoare in locuri de refugiu cunoscute. Incuie usile casei si ferestrele dupa ce inchizi apa, gazul si instalatiile electrice.

Ce activitati se desfasoara daca se ordona evacuarea?

Respecta ordinea de evacuare stabilita: copii, batrani, bolnavi si in primul rand din zonele cele mai periclitate. Inainte de parasirea locuintei intrerupe alimentarea cu apa, gaze, energie electrica si inchide ferestrele. Scoate animalele din gospodarie si dirijeaza-le catre locurile care ofera protectie. Ia cu tine documentele personale, alimente, haine, paturi, apa, medicamente, un mijloc de iluminat, un radio. Dupa sosirea la locul de refugiu, comporta-te cu calm, ocupa locurile stabilite, supravegheaza copiii, respecta masurile stabilite.

Ce faci la reintoarcerea acasa?

Nu intra in locuinta in cazul in care aceasta a fost avariata sau a devenit insalubra. Nu atinge firele electrice. Nu consuma decat apa fiarta. Consuma alimente numai dupa ce au fost curatate, fierte si dupa caz, controlate de organele sanitare. Nu folosi instalatiile de apa, gaze, electricitate decat cu aprobare. Acorda ajutor victimelor inundatiilor. Executa lucrari de inlaturare a urmarilor inundatiei, curatirea locuintei si mobilierului, dezinfectarea incaperilor, repararea avariilor.

Ce faci daca ai fost prevenit despre furtuna?

Deconecteaza energie electrica. Aduna membrii familiei acasa. Inchide bine usile, geamurile, orificiile pentru ventilare. Geamurile mari pot fi protejate cu scanduri. De pe acoperis, balcoane, logii, ia obiectele ce pot fi luate de vant. Uneltele din gospodarie trebuie duse in incaperi. Stinge focul in sobe. Tine in ordine beciurile, subsolurile pentru a fi folosite in caz de necesitate. Cand furtuna a inceput, stai in cladire, atent sa nu te ranesti cu cioburi de sticla. Nu se recomanda iesitul in strada imediat dupa ce a incetat vantul, deoarece o rafala se poate repeta.

Ce faci daca furtuna te ia prin surprindere?

Daca vijelia te-a gasit in loc deschis, nu fugi, mai bine e sa te adapostesti intr-un sant, groapa, orice adancitura, lipit de pamant, cu mainile acoperind capul. Nu ceda in fata panicii, actioneaza constient, retine pe altii de la fapte disperate. Furtuna poate fi insotita de fulgere, ploaie, grindina. Nu te apropia de obiectele metalice, de stalpii de tensiune, de paratrasnete. Pe loc deschis, daca stai culcat, fulgerul poate trece peste picioare si vei ramane in viata. Pozitia in picioare e cu mult mai periculoasa. Stai departe de copacii izolati, dar nici nu te departa mult de ei. Fulgerul nu loveste des, nu nimereste repetat in acelasi loc si de obicei atinge obiectul cel mai inalt sau cel mai masiv.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

astăzi, 20:47

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

astăzi, 20:16

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

astăzi, 19:45

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...