UTIL - Cine declara si plateste impozitul pe salarii, pana la 25 ianuarie?

UTIL - Cine declara si plateste impozitul pe salarii, pana la 25 ianuarie?
Indiferent de regimul de declarare si plata, lunar, trimestrial sau semestrial, toti angajatorii trebuie sa declare si plateasca impozitul si contributiile aferente salariilor, pana la 25 ianuarie.

Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Cu toate acestea, Codul de procedura fiscala stabileste anumite exceptii privind termenele de plata, impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, astfel ca anumiti contribuabili trebuie sa indeplinesca aceste obligatii fiscale, dupa cum urmeaza:

a) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului - contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente;

b) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului - asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.

Astfel, contribuabilii cu obligatii fiscale lunare vor declara si vor plati impozitul si contributiile aferente salariilor pentru luna decembrie 2008, cei cu regim trimestrial, pentru trimestrul IV al anului 2008, iar cei cu regim semestrial, pentru semestrul II al anului 2008.

Contribuabilii vor depune doua formulare: Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Declaratia 100) si Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale (Declaratia 102).

Impozitul pe veniturile din salarii va fi declarat folosind formularul 100, in timp ce, formularul 102 va fi utilizat, in principal pentru declararea urmatoarelor obligatii fiscale:

a) contributii sociale datorate de angajator;

b) contributii sociale retinute de la asigurati;

c) contributia angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;

d) contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate pentru produsele din tutun si pentru bauturi alcoolice; e) contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate din activitati publicitare la produsele din tutun si bauturi alcoolice.

Tot pana la 25 ianuarie 2009, trebuie depus si formularul 224 - Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoane fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.

Formularul 224 se depune lunar, pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
3

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
156

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
109

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...