UTIL - Cine declara si plateste impozitul pe salarii, pana la 25 ianuarie?

Indiferent de regimul de declarare si plata, lunar, trimestrial sau semestrial, toti angajatorii trebuie sa declare si plateasca impozitul si contributiile aferente salariilor, pana la 25 ianuarie.

Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Cu toate acestea, Codul de procedura fiscala stabileste anumite exceptii privind termenele de plata, impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, astfel ca anumiti contribuabili trebuie sa indeplinesca aceste obligatii fiscale, dupa cum urmeaza:

a) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului - contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente;

b) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului - asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.

Astfel, contribuabilii cu obligatii fiscale lunare vor declara si vor plati impozitul si contributiile aferente salariilor pentru luna decembrie 2008, cei cu regim trimestrial, pentru trimestrul IV al anului 2008, iar cei cu regim semestrial, pentru semestrul II al anului 2008.

Contribuabilii vor depune doua formulare: Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Declaratia 100) si Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale (Declaratia 102).

Impozitul pe veniturile din salarii va fi declarat folosind formularul 100, in timp ce, formularul 102 va fi utilizat, in principal pentru declararea urmatoarelor obligatii fiscale:

a) contributii sociale datorate de angajator;

b) contributii sociale retinute de la asigurati;

c) contributia angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;

d) contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate pentru produsele din tutun si pentru bauturi alcoolice; e) contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate din activitati publicitare la produsele din tutun si bauturi alcoolice.

Tot pana la 25 ianuarie 2009, trebuie depus si formularul 224 - Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoane fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.

Formularul 224 se depune lunar, pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Apărării anunță recrutări pe bandă rulantă: „E nevoie de mai multă lume!”. Ce spune despre armata obligatorie

astăzi, 14:31

Ministrul Apărării din partea USR, Ionuț Moșteanu, vrea investiții mai mari în Armată. În opinia oficialului Guvernului Bolojan, MApN trebuie să se bazeze pe 120.000 de cadre. Mo...

Cadre didactice și inspectori școlari din Botoșani, experiențe preofesionale în Cehia, Turcia și Franța! (Foto)

astăzi, 13:07

Aproape 40 de cadre didactice și inspectori școlari au beneficiat de experiențe valoroase de formare și schimb de bune practici, cu scopul de a transforma școlile din mediul rural în comuni...

De ce renunță tinerii teologi la preoție? Preot din Botoșani: ”Prima dată am crezut că glumește”

astăzi, 12:16

Conform unor studii recente, un număr mare de preoți renunță în fiecare an la preoție. Informația este confirmată de un preot botoșănean. Mai exact, părintele Teodor Ciurariu, de la...