UTIL: Ce medicamente sa NU consumi cand conduci

UTIL: Ce medicamente sa NU consumi cand conduci
Condusul sub influenta anumitor medicamente poate fi la fel de periculos ca sofatul sub influenta alcoolului intrucat efectele acelor medicamente asupra organismului pot fi din cele mai diverse: de la stari de somnolenta sau ameteala pana la gandire confuza, halucinatii sau chiar stari de paranoia. De aceea, atunci cand luati medicamente, intrebati medicul sau farmacistul care vi le prescrie daca si in ce mod va afecteaza acestea capacitatea de a conduce.

In general, consumul de medicamente va poate afecta sofatul pentru ca acestea au efecte secundare asupra sistemului nervos, astfel incat pot provoca: concentrare slaba, somnolenta, dureri de cap, stari de ameteala si oboseala, reactii incetinite, perceptii distorsionate, coordonare defectuoasa. In cazul unor medicamente mai puternice, care trateaza boli ale sistemului nervos, pot aparea chiar halucinatii, atacuri de panica, paranoia, agresivitate sau gandire confuza.

De asemenea, medicamentele pot afecta si vazul, determinand vedere incetosata, pupile dilatate sau tulburari de acomodare ale ochiului.

Efectele medicamentelor asupra organismului sunt diferite in functie de clasa din care ele fac parte. Astfel, in cazul anumitor clase de medicamente, este chiar indicat sa nu conduceti, atunci cand le consumati, pentru ca efectele lor sunt intense si de durata. Mai exact este vorba despre hipnotice, tranchilizante, antidepresive, neurolepticele (antipsihoticele).

Exista, insa, si medicamente care pot fi consumate de catre soferi, insa cu prudenta. Potrivit unui articol publicat pe pagina de internet a Farmaciilor Dona, dintre clasele de medicamente mai uzuale ce prezinta risc pentru soferi fac parte:

•medicatia obezitatii - sibutramina, amfepramona;
•medicatia antialcool - disulfiram ;
•medicatia antivertigo - cinarizina;
•antitusive - dextrometorfan. Atentie la aceasta clasa de medicamente deoarece solutiile antitusive pot contine alcool;
•medicatia racelii si gripei: xilometazolina (decongestionant nazal). Printre efectele sale adverse se numara tulburarile vizuale si cefaleea.
•antialergice: clemastina, clorfeniramina, ciproheptadina, ketotifen levocetirizina, prometazina. Sunt periculoase pentru ca diminueaza intens atentia si viteza de reactie.
•antiinflamatoare: fenilbutazona, diclofenac, indometacin, ketorolac, piroxicam, etoricoxib. Pot provoca urmatoarele efecte adverse: cefalee, ameteli, stari confuzionale, tulburari auditive;
•antiglaucomatoase: pilocarpina, betoxolol, carteol, timolol, latanoprost, dorzolamid, brinzolamid.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
2

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
27

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
36

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...