UTIL - Bugetul personal: tu stii cum sa ai grija de bani?

UTIL - Bugetul personal: tu stii cum sa ai grija de bani?
Planificarea propriilor venituri poate fi eficienta, iar o gestionare corecta a banilor ne poate fi de folos in imbunatatirea situatiei financiare. Pe langa incercarile de a economisi si de a razbi printre facturi si rate bancare, avem nevoie de alte doua instrumente foarte importante: bugetul personal si bilantul personal.

Crearea unui buget poate fi impartita in 5 etape:

1. Stabilirea obiectivelor financiare. Acestea trebuie sa fie realiste, specifice, masurabile si definite in timp.

2. Calcularea venitului lunar: salarii, venituri din dobanzi, etc.

3. Calcularea cheltuielilor lunare fixe si variabile. Ia in considerare toate cheltuielile si stabileste o suma aproximativa pentru fiecare.
Poti grupa cheltuielile casei astfel:
-Cheltuieli fixe - precum chiria, ratele la credite, leasing masina etc (sunt usor de identificat)
-Cheltuieli flexibile – cum ar fi cheltuieli cu alimente, imbracaminte, iesiri cu prietenii etc (acestea variaza de la luna la luna)
-O categorie aparte de cheltuieli importante sunt cele referitoare la asigurarea de viata, pensia privata, asigurarea locuintei sau a masinii care de regula se realizeaza trimestrial, semestrial sau doar o data pe an.

4. Compararea bugetului disponibil cu cheltuielile reale. Trebuie sa iei toate masurile necesare (cresterea veniturilor sau reducerea cheltuielilor) pentru a armoniza aceste doua elemente!

5. Urmarirea evolutiei situatiei financiare si revizuirea bugetului daca este cazul.

Sfaturi:
• Include intotdeauna in cheltuielile fixe o suma care iti va servi drept fond de economii sau de urgenta.
• Este foarte important ca bugetul personal stabilit sa-ti satisfaca nevoile.
• Nu trebuie sa elimini complet toate cheltuielile legate de iesiri, restaurante, cinematografe etc.
• Mai bine le reduci la minimum pana ajungi la un nivel compatibil cu finantele tale. Este foarte important sa te si recompensezi, altfel iti va fi dificil sa respecti bugetul.
• Este important sa identifici corect de unde poti elimina cheltuielile inutile.
• Daca iti ramane un surplus dupa ce ai eliminat cheltuielile inutile, utilizeaza jumatate din surplusul acesta pentru a crea un fond de urgenta.
• Cealalta jumatate va fi intrebuintata ca plata suplimentara in contul datoriilor pe care le ai.
• Daca nu poti plati in numerar, nu mai cumpara! Nu utiliza cardul de credit decat daca ai neaparata nevoie si mai ales daca ii stii foarte bine avantajele.
• Fa-ti un obicei din a-ti nota toate cheltuielile. Vei fi surprinsa cand vei vedea cati bani sunt irositi pe cheltuieli inutile. Acesti bani ar putea fi folositi pentru a-ti plati datoriile mai repede.
• Odata ce o datorie este platita, foloseste banii ramasi de acum disponibili pentru a reduce celelalte datorii. Dupa ce iti platesti toate datoriile, vei putea mari suma destinata economiilor sau fondului de urgenta.

Capcane de evitat

Daca iti calculezi anual bugetul pentru fiecare luna, ai grija sa nu imparti pur si simplu la 12 suma cheltuielilor tale anuale. In unele luni cheltuielile pot fi mai mari decat in celelalte. De exemplu, in luna decembrie poti cheltui mai mult decat in celelalte luni ale anului.

Nu iti face iluzii, nu incerca sa economisesti ceea ce ramane la sfarsit de luna, nu functioneaza. Trebuie intai sa economisesti si apoi sa cheltuiesti ce ramane.


sursa: informatiiprofesionale.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
16

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...

Ministerul Muncii anunță: Persoanele fizice din România pot angaja și plăti personal pentru activitățile casnice

astăzi, 17:23
55

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa https://...

Peste 100 de misiuni de salvare și supraveghere desfășurate de pompierii botoșăneni în perioada minivacanței de sărbători!

astăzi, 16:44
52

Aceștia au avut 144 de misiuni, care au vizat:- acordarea primului ajutor și transportul la spital al unui număr de 101 persoane care aveau probleme medicale;- stingerea a 12 incendii gener...