Un miracol al naturii: ploaia de aur si efectele ei tamaduitoare

Un miracol al naturii: ploaia de aur si efectele ei tamaduitoare
Arbustul ploaia de aur sau forsitia, pe numele sau stiintific Forsythia suspense, este folosit in China, patria de origine, de peste 4000 de ani in terapia cancerului.

In Romania, arbustul a fost adus cu 200 de ani in urma si s-a aclimatizat foarte bine. Daca in locurile natale apare spontan, la noi este frecvent cultivat ca specie ornamentala, in parcuri, gradini, cimitire, ronduri urbane. Nu este o planta pretentioasa, insa iubeste lumina si nu creste in locurile umede si reci. Arbustul creste solitar sau in grup si poate fi tuns, dandu-i-se forma dorita.

Ploaia de aur este o planta lemnoasa, de 2 pana la 5 metri inaltime, cu o ramificatie puternica, inca de la baza. Ramurile tinere au scoarta deschisa la culoare. Pe masura ce se maturizeaza, scoarta devine brun-roscata. Ramurile sunt arcuite si goale in interior. Din ele chinezii confectioneaza arcusuri pentru un instrument muzical traditional cu corzi, numit ajaeng.

Florile ploii de aur apar primavara, in aprilie, inaintea frunzelor. Au culoarea galbena sau galben-verzuie si patru petale, alungite si unite la baza, formand o corola tubuloasa. Se insira des de-a lungul ramurilor, una cate una sau in buchetele de cate doua - trei.



Inflorirea, spectaculoasa si exploziva, se produce dintr-o data, de departe arbustul aratand ca un glob de lumina ori un soare coborat pe pamant. Multimea florilor nu lasa sa se vada nici macar un milimetru din ramura de care sunt prinse, de aceea florile par suspendate in aer, de unde si denumirea populara, dar si cea stiintifica.

Proprietati

Pe langa aspectul vesel, luminos, pe care il are ca planta ornamentala, ploaia de soare are si efecte terapeutice. Cercetarile moderne efectuate asupra plantei au scos la iveala principii antiseptice, antibacteriene si antivirale, precum si bioflavone angioprotectoare, ca vitamina P.

Datorita acestor substante pe care le are in compozitie, extractele din flori, infuzia si tinctura sunt recomandate in completarea tratamentelor infectioase. Infuzia de frunze, prin substantele pe care le contine, tanin, clorofila, flavonoide, acid salicylic, prezinta efecte antihemoroidale, diuretice si febrifuge.

Impreuna, frunzele si florile, pot fi folosite ca adjuvante in tratamentul intern al cancerului de san si al altor afectiuni si dereglari precum edemul, bolile acute cu febra sau hemoroizii.

Pentru prepararea infuziei se folosesc numai frunze si flori uscate, cate doua lingurite de planta, flori, frunze ori combinatie de frunze si flori, la o cana de apa clocotita. Se pot bea doua ceaiuri pe zi.

Fructele uscate, niste capsule care adapostesc seminte aripate, se folosesc ca fumigante pentru distrugerea microorganismelor care se afla suspendate in aer.

 

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mesajul prefectului Sorin Cornilă cu ocazia Sărbătorilor Pascale!

astăzi, 12:22
19

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a transmis un mesaj pentru botoșăneni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.Redăm mai jos mesajul integral: „Dragi botoșăneni,...

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

astăzi, 12:06
38

Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus, va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul A...

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
150

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...