Ultimul roman CONDAMNAT LA MOARTE incearca sa scape de pedeapsa

Ultimul roman CONDAMNAT LA MOARTE incearca sa scape de pedeapsa
Spionul Constantin Rauta vine astazi in fata magistratilor de la Curtea Militara de Apel pentru a-i convinge sa-i anuleze pedeapsa. Barbatul traieste in America si de ani buni se lupta cu autoritatile pentru drepturile lui. Timp de 24 de ani a lucrat la centrul de cercetari al NASA Goddard Space Flight Center Greenbelt din Maryland, iar alti 10 ani a fost implicat in dezvoltarea sistemului de protectie antirachete balistice (sistemul SM-3), care va fi amplasat si in Romania, informeaza rtv.net.

Condamnat la moarte de regimul comunist pentru inalta tradare, Rauta a aflat ca nu mai are cetatenie romana in 2005, cand a vrut sa-si schimbe pasaportul. A fost colaborator al Securitatii sub numele conspirativ "Calin".

Constantin Rauta, fost agent al DIE (Departamentului de Informatii Externe, serviciu de spionaj al Romaniei socialiste), si-a redobandit cetatenia romana. El a depus juramantul la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din Bucuresti, jurand sa fie "devotat patriei si poporului" sau, sa apere drepturile si interesele nationale, sa respecte "Constitutia si legile Romaniei".

In 1974, autoritatile comuniste l-au condamnat la moarte, pentru tradare. Rauta, cetatean american de nationalitate romana, este singurul caz de condamnare la moarte din perioada regimului comunist, care nu a fost anulat de justitie.

In ianuarie 2009, magistratii Curtii Supreme au respins, printr-o decizie definitiva, cererea de revizuire a sentintei primite de Constantin Rauta, pe 2 septembrie 1974, pentru tradare. Judecatorii au mentinut, practic, pedeapsa "aplicata" in acest caz de autoritatile comuniste.

Constantin Rauta a lucrat in anii `70 ca inginer la IPROCHIM Bucuresti si la Ministerul Chimiei, domeniu coordonat de Elena Ceausescu si de Securitate, deoarece, ca orice sector economic strategic, cel chimic se afla sub controlul DIE, din DSS (Departamentul Securitatii Statului). DIE i-a cerut lui Rauta sa accepte sa devina colaborator al acestui serviciu, daca voia sa i se permita sa plece la studii in strainatate. A acceptat numele conspirativ "Calin" si a promis ca atata timp cat se va afla in strainatate va indeplini misiuni de spionaj pentru DIE, el fiind instruit pentru executarea unor misiuni "anti-NATO".

A hotarat sa ramana in SUA, motiv pentru care regimul comunist l-a condamnat la moarte.Tim de 24 de ani a lucrat la centrul de cercetari al NASA Goddard Space Flight Center Greenbelt din Maryland, iar alti 10 ani a fost implicat in dezvoltarea sistemului de protectie antirachete balistice (sistemul SM-3), care va fi amplasat si in Romania.

In 2005, cand a cerut reinnoirea pasaportului, a fost informat de Oficiul Pasapoarte ca ii fusese anulata cetatenia romana.

In 2008, cand a cerut anularea condamnarii la moarte, Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti a decis sa mentina sentinta pronuntata de regimul communist, in conditiile in care se abolise pedeapsa cu moartea inca din 1990. Absurdul a continuat, pentru ca si aceasta decizie a fost reconfirmata de Instanta Suprema. Rauta a trimis cazul sau la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), "pentru incalcarea dreptului la viata, la libertate, la avere, la un proces echitabil, nu doar de catre justitia romana comunista, dar si de cea post-decembrista".

In ianuarie 2010, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti (TMTB) a anulat mandatul de executare a sentintei de condamnare la moarte.

Constantin Rauta figureaza in "Raportul final al Comisiei prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, alaturi de alte persoane pe care regimul comunist din Romania le-a considerat vinovate de tradare.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
86

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
114

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
179

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...