Tsunami solar va ajunge vineri în atmosfera Terrei

Potrivit datelor de pe satelitul STEREO, plasma ejectată se deplasează cu o viteză de 410 kilometri pe secundă. În cazul în care va continua să avanseze cu viteza amintită, aceasta va ajunge pe orbita Pământului nu mai târziu de vineri seara.

Fluxul de plasmă, ejectat marţi în urma celei mai mari erupţii solare din ultimii cinci ani, va ajunge vineri în atmosfera Terrei, oamenii de ştiinţă aşteptându-se ca acesta să provoace o furtună magnetică puternică, potrivit experţilor Laboratorului de astronomie şi studierea Soarelui de pe lângă Institutul Lebedev din Moscova, transmite Gazeta.ru, citată de Agerpres.

În noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 01:56 GMT, sateliţii GOES au fixat pe Soare o erupţie de clasa X2, clasificarea cea mai înaltă. O astfel de erupţie solară nu s-a mai întâmplat din 2006.

"Erupţia a fost localizată aproape exact în centrul discului solar, în faţa Pământului, şi a fost însoţită de emisii mari de plasmă, care au fost observate simultan de mai multe instrumente spaţiale, astfel încât efectele geomagnetice ale procesului sunt aproape inevitabile", se menţionează într-un comunicat al Laboratorului moscovit.

Potrivit datelor de pe satelitul STEREO, plasma ejectată se deplasează cu o viteză de 410 kilometri pe secundă. În cazul în care va continua să avanseze cu viteza amintită, aceasta va ajunge pe orbita Pământului nu mai târziu de vineri seara.

Amplitudinea furtunii magnetice aşteptate nu ar trebui să depăşească Kp=6. Indicele Kp, care caracterizează activitatea geomagnetică, a fost introdus în 1938 de către geofizicianul german Julius Bartels.

Potrivit presei internaţionale, unii specialişti cred că Pământul va fi lovit de niveluri fără precedent de energie magnetică, din cauza exploziilor solare, în jurul anului 2013.

În timpul unei erupţii solare, o cantitate uriaşă de energie care se află în cromosfera şi coroana Soarelui este eliberată instantaneu. Materia este proiectată la viteză foarte mare în spaţiul interplanetar. Fenomenul este însoţit de o emisie de raze X, de unde radio şi, în cazul erupţiilor mai puternice, de lumină vizibilă. Când ajung în apropierea Pământului şi intră în atmosferă, în special deasupra regiunii polului nord, particulele creează aurorele polare. De asemenea, ele perturbă propagarea undelor radio în jurul globului, afectând reţelele de distribuţie a electricităţii.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă săptămână, un alt spectacol - „Tom Degeţel” la Teatrul "Vasilache"! (Foto)

astăzi, 19:20

 „Tom Degeţel” este spectacolul pe care îl puteți viziona la Teatrul pentru Copii și Tineret "Vasilache", în zilele de: - joi, 22 mai 2025, de la ora 18:00...

Activități educativ – preventive ale polițiștilor botoșăneni pentru siguranța elevilor!

astăzi, 18:30

În perioada 19 – 25 mai 2025, Poliția Română, prin structurile rutiere, derulează la nivel național campania „Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere”, av...

BEC a validat rezultatele alegerilor și le-a trimis la CCR. AUR se pregătește să conteste!

astăzi, 17:53

Biroul Electoral Central (BEC) a validat marți procesul-verbal privind rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și urmează să înainteze documentul Curții Constituțion...