Trei secrete rusinoase ale României

Trei secrete rusinoase ale României
Din cinci români, doi se spală în butoi – dacă se spală – şi îşi fac nevoile în curte, într-o groapă săpată în pâmânt.

Vocația sportivă a națiunii – sau măcar a conducătorilor săi – este limpede atunci când numeri proiectele de stadioane, săli de sport, săli polivalente, patinoare, bazine olimpice, baze sportive comunale etc. Nu este limpede cum de vocația pentru sport este mai puternică decât cea pentru igienă, care pare foarte, foarte tulbure.

Iată adevăratele "frumuseți" ale patriei:

1. Stațiile de epurare. Dacă jumătate dintre români nu au canalizare, s-ar putea înțelege că restul de jumătate au. Ei bine, nu au: doar li se pare. Din două miliarde de metri cubi de apă uzată care ajunge în canalizări într-un an, doar un sfert este epurată satisfăcător (dar nu după standardele UE). 45% sunt ape epurate insuficient iar restul de o treime sunt deversate direct în râuri. Da, 40 de orașe nu au deloc stație de epurare. În capul listei stă cu mândrie capitala țării.

2. Gropile de gunoi. 99% din gunoaiele produse în România sunt lăsate să fermenteze la soare, în gropile de gunoi – cel mai ridicat procent din Europa. La rândul lor, nouă din zece gropi de gunoi împrăștie mai mult miros fetid decât permite UE și ar trebui înlocuite. Însă pe lângă cele 300 de gropi ecologice sau neecologice oficiale mai există și câteva mii de gropi "ad-hoc", pe unde s-a găsit un loc liber.

3. Apa freatică. 10% din ape sunt poluate cu azotați peste limita maximă admisă, câte 8% cu substanțe organice sau amoniu și câte 5% cu fosfați, sulfați sau cloruri. Se adaugă cazuri punctuale de poluare cu petrol, pesticide, metale grele sau hidrocarburi. Practic, în zonele de câmpie, șansele să găsești apă curată în forajele de mică adâncime sunt aproape de zero.
Desigur, în condițiile ăstea "agricultura bio" în România este aproape o glumă – după zeci de ani în care pământul și apa au fost otrăvite prin fertilizare exagerată sau fără cap.
Însă altceva este cu aadevărat teribil. Din motivul ăsta, câteva zeci dacă nu chiar sute de nou-născuți mor în fiecare an în urma intoxicării cu nitriți – o statistică pe care nimeni nu o ține dar ușor de intuit pe baza frecvenței cazurilor despre care totuși se află. Despre câți adulți se îmbolnăvesc sau mor pentru că beau "apă curată, din fântână", chiar nu știe nimeni.


Sursa: riscograma.ro



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
19

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
66

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
55

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...