VocaÈ›ia sportivă a naÈ›iunii – sau măcar a conducătorilor săi – este limpede atunci când numeri proiectele de stadioane, săli de sport, săli polivalente, patinoare, bazine olimpice, baze sportive comunale etc. Nu este limpede cum de vocaÈ›ia pentru sport este mai puternică decât cea pentru igienă, care pare foarte, foarte tulbure.
Iată adevăratele "frumuseți" ale patriei:
1. StaÈ›iile de epurare. Dacă jumătate dintre români nu au canalizare, s-ar putea înÈ›elege că restul de jumătate au. Ei bine, nu au: doar li se pare. Din două miliarde de metri cubi de apă uzată care ajunge în canalizări într-un an, doar un sfert este epurată satisfăcător (dar nu după standardele UE). 45% sunt ape epurate insuficient iar restul de o treime sunt deversate direct în râuri. Da, 40 de oraÈ™e nu au deloc staÈ›ie de epurare. În capul listei stă cu mândrie capitala țării.
2. Gropile de gunoi. 99% din gunoaiele produse în România sunt lăsate să fermenteze la soare, în gropile de gunoi – cel mai ridicat procent din Europa. La rândul lor, nouă din zece gropi de gunoi împrăștie mai mult miros fetid decât permite UE È™i ar trebui înlocuite. Însă pe lângă cele 300 de gropi ecologice sau neecologice oficiale mai există È™i câteva mii de gropi "ad-hoc", pe unde s-a găsit un loc liber.
3. Apa freatică. 10% din ape sunt poluate cu azotaÈ›i peste limita maximă admisă, câte 8% cu substanÈ›e organice sau amoniu È™i câte 5% cu fosfaÈ›i, sulfaÈ›i sau cloruri. Se adaugă cazuri punctuale de poluare cu petrol, pesticide, metale grele sau hidrocarburi. Practic, în zonele de câmpie, È™ansele să găseÈ™ti apă curată în forajele de mică adâncime sunt aproape de zero.
Desigur, în condiÈ›iile ăstea "agricultura bio" în România este aproape o glumă – după zeci de ani în care pământul È™i apa au fost otrăvite prin fertilizare exagerată sau fără cap.
Însă altceva este cu aadevărat teribil. Din motivul ăsta, câteva zeci dacă nu chiar sute de nou-născuÈ›i mor în fiecare an în urma intoxicării cu nitriÈ›i – o statistică pe care nimeni nu o È›ine dar uÈ™or de intuit pe baza frecvenÈ›ei cazurilor despre care totuÈ™i se află. Despre câÈ›i adulÈ›i se îmbolnăvesc sau mor pentru că beau "apă curată, din fântână", chiar nu È™tie nimeni.
Sursa: riscograma.ro
.jpg)