Trei comune botoşănene intră în programul experimental de cadastrare gratuită

Trei comune botoşănene au intrat în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF), alături de alte 60 de comune din întreaga ţară. În total, aproximativ 224.000 de români vor beneficia în perioada următoare de cadastru gratuit.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a încheiat acordurile cadru pentru începerea lucrărilor de cadastru general în primele 63 de comune, între care şi Copălău, Coşula şi Suliţa.

Primarul de Suliţa, Costinel Ciubotariu, susţine că nu a primit nicio comunicare oficială privind începerea lucrărilor de cadastrare.
 
"Ştiu că este prinsă şi comuna Suliţa în programul general de cadastrare, dar nu am primit alte informaţii. Ni s-a spus în urmă cu câteva luni că Suliţa este prinsă în programul experimental, dar altceva nu ştiu", a declarat pentru Ştiri.Botoşani.Ro Costinel Ciubotariu, primarul comunei Suliţa.
 
Primarul din Coşula, Mircia Acatrinei, precizează că există posibilitatea ca parte din costurile cadastrării să fie suportate de beneficiarii finali, adică cetăţenii. "Dar deocamdată să aşteptăm licitaţia, apoi vom vedea ce este de făcut", explică Mircia Acatrinei.

Lucrările de cadastrare se vor face la nivel de localitate, nu individual, se arată în informaţiile puse la dispoziţie de către ANCPI. Asta înseamnă că nici persoanele fizice şi nici cele juridice nu sunt nevoite să ceară autorităţilor efectuarea cadastrului.

Potrivit Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare, primarii localităţilor în care se fac cadastrări trebuie să informeze deţinătorii de imobile (prin afişare sau prin alte mijloace de publicitate) că sunt obligaţi:

-să permită accesul specialiştilor să execute măsurătorile;
-să prezinte actele juridice referitoare la imobile;
-să identifice limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate;
-să verifice informaţiile privitoare la imobilele pe care le deţin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale.


În situaţia în care cetăţenii nu pot sau nu vor să coopereze cu autorităţile, identificarea limitelor imobilelor se va face în lipsa acestora. Mai precis, specialiştii vor afla de la primărie toate informaţiile necesare pentru lucrările de cadastrare.

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară se desfășoară în perioada 2015-2023 și are ca obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor în 2.337 UAT- uri situate în mediul urban și rural.

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 a fost instituit în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară și al eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale. Finanțarea pentru lucrările de cadastru general va fi asigurată din veniturile proprii ale ANCPI.

Procedura de licitaţie deschisă privind atribuirea acordului-cadru ce are ca obiect Servicii de înregistrare sistematică a imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), loturile 1-10, este publicată în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice prin anunţul de participare nr. 156565 din 15.01.2015.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...