Trecerea spitalelor in administratia locala nu este privita cu ochi buni de oamenii din Sanatatea botosaneana!

O ordonanta de urgenta adoptata de Ministerul Sanatatii la inceputul lunii noiembrie a produs neliniste in mediile sanitare din intreaga tara, dar si in unitatile administrative din Botosani, intrucat se anunta trecerea unor spitale in administrarea autoritatii locale, incepand cu 1 ianuarie 2009.

Actul normativ adoptat reprezinta ultima faza in descentralizarea competentelor detinute in prezent de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratiei publice locale si stabileste cadrul legal pentru descentralizarea managementului asistentei medicale spitalicesti si intarirea responsabilitatii administratiei publice locale fata de cetatean.

Ordonanta va fi operabila incepand cu 1 ianuarie 2009, pana atunci fiind necesar a se realiza lucrarile de adaptare a normelor specifice.

Deocamdata, doar cateva judete din tara si municipiul Bucuresti vor adopta aceste masuri. Botosaniul nu va fi judet-pilot in acest proiect, fapt care linisteste oarecum spiritele, intrucat trecerea unitatilor sanitare in administrare locala nu este privita cu ochi buni de sefii din Sanatate.

Asta pentru ca, prin descentralizarea sistemului sanitar, se urmareste ca oferta de servicii medicale sa se realizeze in concordanta cu nevoile reale ale comunitatii, iar autoritatile administratiei publice locale sa fie implicate nemijlocit in imbunatatirea adresabilitatii si accesibilitatii serviciilor medicale, se arata in comunicatulo Ministerului Sanatatii. Cel putin asta prevede actul normativ care reglementeaza aceste masuri.

Totodata, guvernantii spera ca astfel vor asigura stabilitatea personalului angajat, in contextul asigurarii finantarii acestuia de catre autoritatile administratiei publice locale.

Oficialii din sanatatea botosaneana se tem de faptul ca aceste transferuri ar putea fi doar pe hartie, pentru ca apoi sefii de spitale sa fie plimbati dintr-o parte in alta pentru obtinerea de fonduri. Mai mult, se vor crea conflicte pe linie administrativa in numirea sefilor de unitati medicale, dar si in cazurile de angajari pe posturi mult mai mici.

Principalele prevederi ale OUG se refera la descentralizarea integrala a asistentei medicale comunitare, scolare, a activitatii mediatorilor sanitari, a managementului unor unitati sanitare cu paturi si a unor activitati de avizare si autorizare de catre autoritatile publice locale.

Se va transfera catre autoritatile administratiei publice locale managementul asistentei medicale acordate in unele unitati sanitare cu paturi, din urmatoarele categorii:

a) centrele de sanatate;

b) spitalele comunale;

c) spitalele orasenesti;

d) spitalele municipale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...