Trebuie să ştiţi: Riscurile automedicatiei!

Trebuie să ştiţi: Riscurile automedicatiei!
Automedicatia este definita ca fiind administrarea medicamentelor fara avizul medicului.

Automedicatia fara supraveghere medicala poate duce la efecte negative si consecinte pe termen lung asupra sanatatii.

Nu orice fel de medicamente eliberate fara prescriptie medicala sunt complet sigure, majoritatea provocand efecte secundare nedorite.

Favorizat de accesul facil la informatie prin intermediul presei, internetului si publicitatii, acest fenomen tinde sa se generalizeze fara a se tine cont de posibilele efecte secundare.

Automedicatia este o practica in crestere constanta. Din 2008, din ce in ce mai multe medicamente au acces liber, adica sunt disponibile fara a solicita farmacistul. Bineinteles, un medicament nu poate fi cumparat fara un sfat din partea unui specialist. Dar nu este intotdeauna cazul.

Insa medicamentul nu este un produs de consum banal, deoarece poate avea interactiuni periculoase intre unele molecule, in cazul unei supradoze si pot exista efecte nedorite necunoscute.

Pericolele automedicatiei
  Farmacia este locul in care incepe automedicatia: inhalatori, paracetamol, ibuprofen, pastile pentru gat... multe medicamente se vand fara reteta. In prezent, 300 de medicamente sunt puse la dispozitie fara aviz din partea medicului. Persoanele se trateaza singure de cele mai multe ori in cazurile de rinita, dureri de spate, migrena, dureri de stomac.

"Ma doare capul, tusesc putin, dar nu e nimic grav!". O privire in vitrina farmaciei ar trebui sa ajute, insa nu este deloc simplu. Automedicatia este folosita de toata lumea, mai mult sau mai putin, insa aceasta nu se intampla fara riscuri. Farmacia se poate dovedi periculoasa in unele cazuri.

Daca unele medicamnete sunt concepute pentru automedicatie, altele nu sunt deloc. Multe persoane cer sfatul farmacistului, insa destul de multi pacienti folosesc medicamentele pe care le-au pastrat acasa, dupa un diagnostic rapid.
Cel mai potrivit comportament in ceea ce priveste sanatatea ar fi sa fiti autonomi. Uneori, media a favorizat automedicatia, deoarece incurajarea automedicatiei nu a fost decisa decat pentru motive economice. Dupa parerea specialistilor, autonomia pacientului este doar o iluzie, pentru ca, de fapt, oamenii sunt influentati de tot felul de informatii.

O alta sursa relevanta despre automedicatie este folosita de multa persoane si este, poate, cea mai periculoasa: apropiatii. De multe ori, va intrebati membrii familiei ce ar trebui sa faceti atunci camd nu va simtiti bine in loc de a cere sfatul farmacistului sau, cel mai potrivit, medicului dumneavoastra.

Deseori, ei va propun propriile medicamente. Ceea ce este bun pentru o persoana nu este neaparat potrivit pentru o alta, chiar daca simptomele se aseamana.

Totodata, automedicatia ascunde un alt pericol: acela de a crede ca internetul poate substitui avizul medicului. Internautii cauta din ce in ce mai multe informatii medicale pe ecranul calculatorului.

Aproape jumatate dintre utilizatori frecventeaza forumurile sau site-urile de specialitate pentru a se informa despre anumite medicamente sau afectiuni. Cat despre medicamentele vandute pe internet, exista riscul ca acestea ca fie contrafacute. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) precizeaza ca acestea reprezinta 50% dintre medicamentele vandute ilegal.

Limite si pericole ale automedicatiei

Pericolele automedicatiei sunt multiple. In acest caz, tratarea de unul singur poate antrena complicatii severe.

Riscurile datorate medicamentelor sunt necunoasterea compozitiei medicamentului, toxicitatea necunoscuta, data prescriptiei medicamentului.

Riscurile legate de administrarea medicamentelor: interactiunile medicamentoase, erorile de dozare, necunoasterea efectelor secundare, neatentia la eventualele alergii.

Dificultatile medicilor: intarzierea diagnosticului, luarea unor medicamente in cadrul automedicatiei poate masca unele simptome, antrenarea altor boli, agravarea durerilor. Sfatul Medicului

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
13

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...

Ce se întâmplă dacă aparatele de reciclare nu funcționează, declarația ministrului Mediului!

astăzi, 13:26
47

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent ...

„Blue Guardians”, amplu exercițiu de pregătire tactică organizat de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:51
47

În perioada 20-24 mai 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unit...