Senatul a respins obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Inițial, legea a trecut la limită după votul din sala Senatului, dar după centralizarea votului telefonic a fost respinsă.
După centralizarea votului telefonic și al celui din sala Senatului, proiectul a fost respins cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege.
Dacă proiectul va fi adoptat de Camera Deputaților, certificatul COVID va fi cerut pentru angajații de la stat și privat.
Inițial, Senatul a spus că a adoptat astăzi obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat, cât şi la privat, iar legea a fost trimisă în regim de urgență spre dezbatere în plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională în această speță, dar după centralizarea votului telefonic, s-a anunțat exact contrariul: Proiectul de lege nu a trecut, dar pleacă la dezbatere către deputații români!
Proiectul introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat, cât şi la privat.
Va fi obligatoriu pentru toți angajații instituțiilor publice din România, dar și ai firmelor care au birourile în anumite clădiri private unde se află cel puțin 50 de persoane simultan. Legea nu se va aplica și instanțelor de judecată.
Certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
Persoanele care refuză trebuie să prezinte și un test PCR plătit din fonduri proprii.
În cazul în care fac dovada că au o afecțiune care are contraindicație la vaccin, testarea este suportată de angajator.
Angajatorul este obligat să verifice prezența certificatului verde de fiecare dată când angajatul se prezintă la muncă, iar cei care nu se conformează riscă să li se suspende contractul de muncă pentru 30 de zile, fără plata salariului.
Suspendarea contractului de muncă nu li se aplică angajaților care sunt la prima doză.