Topul mitei: Judecătorii sunt pe primul loc, cu "tarife" de până la 45.000 euro

Judecătorii sunt cei mai corupţi dintre toţi oamenii legi. Ei pretind mitele cele mai mari. Este concluzia unui raport al DNA pe anul 2009.

Judecătorii iau deciziile finale într-un dosar. Prin acest lucru se explică faptul că sunt cei care cer cel mai mult. Astfel, în 2009, judecătorii condamnaţi şi cercetaţi ar fi pretins o mită cuprinsă între 1.800 şi 45.000 de euro.

Pe locul doi se află poliţiştii. Şpăgile luate de ei sunt între 100 şi 12.500 de euro. Depinde de departamentul la care lucrează.

Pe locul 3 se află procurorii, care, potrivit DNA, s-au oprit la un plafon de maximum 1.000 euro.

În rândul magistraţilor, toate infracţiunile sunt de luare de mită sau de trafic de influenţă. Astfel, oamenii ajung să le dea magistraţilor bani pentru pronunţarea unor sentinţe favorabile, pentru netrimiterea în judecată sau pentru achitare.

La poliţişti, situaţia diferă. De exemplu, angajaţii de la Rutieră iau sume între 100 şi 500 de lei, cei care anchetează accidentele de circulaţie se pot întinde până la 100 de euro, iar cei care investighează infracţiunile de crimă organizată au ajuns până la 12.500 euro.

"După faptă şi răsplată" nu este proverbul aplicabil la pedepsele primite de magistraţi pentru infracţiunile comise. Astfel, din 6 judecători şi procurori condamnaţi în 2009, 4 au primit pedepse cu suspendare după ce li s-au admis circumstanţe atenuante. Ca atare, au primit sub minimul de 2 ani prevăzut de lege pentru luarea de mită.
 

 

 

 

 

 

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...