Topul judeţelor care vor fi obligate să dea banii de la UE înapoi. Ţâbuleac: "Sunt mâhnit!"

Peste trei milioane de euro trebuie să dea înapoi şefii judeţelor care au cheltuit ilegal fonduri europene: pe primele locuri se află Dâmboviţa şi Teleorman, judeţul Botoşani figurând pe locul 5!

Comisia Europeană (CE) a decis, în iunie, să blocheze fondurile UE pe Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR). Acum se aşteaptă lămuriri din partea autorităţilor române, potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Ton van Lierop, citat de Evenimentul Zilei.

Pentru a reuşi să convingă europenii să nu oprească de tot fondurile destinate acestui program, 800 de milioane de euro, România va trebui să elimine neregulile şi să controleze toate contractele de reabilitare a drumurilor judeţene încheiate prin POR.

Banii, recuperaţi din cote defalcate sau prin creanţe!

Secretarul de stat pe fonduri europene din cadrul Ministerului Dezvoltării, Răzvan Murgeanu, a explicat că lista cu corecţiile financiare a fost stabilită în urma unui control efectuat de AM POR şi Autoritatea de Audit. Verificările au fost efectuate după ce s-au făcut propunerile iniţiale pentru corecţii, în urma unui prim control făcut de inspectori.

"Cei în cazul cărora s-a decis impunerea de corecţii financiare pot depune contestaţie. Sunt două instanţe care pot judeca cazul, în cadrul ministerului şi instanţa de judecată. În cazul celor care au primit deja banii, vom cere oprirea sumei din cotele defalcate pe TVA sau se va face titlu de creanţe", a explicat, pentru EVZ, Răzvan Murgeanu.



Ţâbuleac: Sunt mâhnit

CJ Botoşani va trebui să restituie 5% din valoarea contractului privind modernizarea drumului judeţean 291 B, 722.754 de lei fără TVA, pe motiv că autorităţile "au impus ca, la experienţa similară, ofertanţii să prezinte rapoarte de încercări ale unor probe carote de mixturi asfaltice".

Numai că, cel care a câştigat licitaţia nu îndeplinit această cerinţă, încălcându-se principiul tratamentului egal, potrivit raportului pus pe hârtie de inspectori. Întrebat cum comentează constatările din raport, preşedintele CJ Borotani, Mihai Ţâbuleac, a precizat că este mâhnit.

"Sunt mâhnit de ceea ce se întâmplă. Drumul a fost finalizat 100% şi ne-am mândrit cu ce am făcut acolo. Toată mândria nostră s-a transformat în scârbă. Nu mai comentez", a explicat, pentru EVZ, Mihai Ţâbuleac.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Strigăt de ajutor! Un copil din Botoșani a fost electrocutat și transferat de urgență la Spitalul " Sf. Maria" din Iași: familia cere ajutor!

Monday, 7 July 2025

Luca Mateo, un copil de 13 ani, are nevoie de ajutorul nostru, după ce sâmbătă a fost electrocutat și transferat de urgență, cu elicopterul, la Spitalul " Sf. Maria" din Iași. ...

,,E timpul să nu mai dăm și noi ceva!” - Activități de prevenire a corupției desfășurate la Spitalul Județean de Urgență Mavromati! (Foto)

Monday, 7 July 2025

Ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au desfășurat, în perioada 02-04 iulie 2025, în baza prot...

Tragedie la pescuit: Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat să înoate, în râul Prut, și nu a mai ajuns la mal! (Foto)

Monday, 7 July 2025

Pompierii au fost solicitați în această după amiază să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, î...