Tinerii ar putea fi monitorizati de Ministerul Apararii

Tinerii ar putea fi amendaţi dacă nu se vor prezenta la recrutarea pe hârtie. După ce legea care prevedea că serviciul militar este obligatoriu a fost abrogată, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) vrea să-i oblige pe tinerii români să treacă pe la centrele militare pentru a fi luaţi în evidenţă, ca să ştie ţara pe cine se poate baza în caz de război.

 Pentru a fi mai convingători, dacă patriotismul nu-i împinge de la spate pe tinerii care au împlinit 18 ani după 1 ianuarie 2007, reprezentanţii MApN au decis să instituie şi amenzi pentru cei care vor spune "pas" recrutării pe hârtie.

Cine nu se va prezenta la selecţie în şase luni de la majorat va plăti până la 300 de lei amendă.

Amendă: 100-300 de lei

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de MApN, tinerii de 18 ani vor fi obligaţi să meargă la centrele militare pentru a li se stabili aptitudinile pe care le pot folosi în caz de conflict armat.

Statisticile prezentate de minister, în expunerea de motive a proiectului de lege, arată că "în ultimii doi ani, numărul celor luaţi în evidenţă militară e nesemnificativ faţă de numărul tinerilor care ar fi trebuit să îndeplinescă această obligaţie legală". Mai mult, nu este prevăzută nicio "sancţiune care să amendeze neprezentarea".

De aceea, autorităţile propun ca tinerii să fie obligaţi să se prezinte la "recrutare". După ce vor fi selecţionaţi, li se va întocmi o fişă în care vor fi notate opţiunile privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare pe durata stării de război, mobilitate sau asediu.

În caz contrar, tinerii vor plăti amenzi cuprinse între 100 şi 300 de lei. Ca şi în cazul sancţiunilor rutiere, cei care plătesc amenda în 48 de ore achită doar jumătate din cuantum.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Trilogie autumnală”, expoziție de pictură și grafică pe simezele Colecției de Artă Botoșani!

Thursday, 17 October 2024

Lucrările etalate pe simeze au ca tematică principală peisajul, respectiv ilustrarea toamnei, în maniera în care anotimpul a fost perceput și redat cromatic, în tehnica preferat...

Se schimbă legea pentru șoferii în vârstă: Ce intenționează Uniunea Europeană!

Thursday, 17 October 2024

Un nou proiect de lege îi vizează pe șoferii cu vârsta de peste 70 de ani. Se discută dacă aceștia mai au abilitățile necesare pentru a conduce. Noul regulament aflat în dezba...

Ajutați câinii din Adăpostul Public Botoșani să câștige un tir cu mâncare!

Thursday, 17 October 2024

Momentan aproximativ 650 de patrupede se află la padocul municipiului, iar donațiile sunt singura lor sursă de hrană. Pentru a câștiga, avem nevoie încă o dată de sprijinul comunit...